Mezőgazdasági hírek

Új pályázat: feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása

2024. április 25., csütörtök

Társadalmasításon van jelenleg az a feldolgozó üzemek fejlesztésére irányuló pályázat, amelyet a termelők már nagyon vártak, várhatóan a támogatási kérelmek benyújtására a komplex esetén 2024. július 30-tól a kisebb esetében pedig 2024. június 25-től van lehetőség.

Azok a vállalkozások tudnak indulni a pályázaton, vállalkozás mérettől függetlenül, akik Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, és a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Kollektív beruházás keretében is van lehetőség indulni. Kollektív projektnek minősül a termelői csoport, a termelői szervezet, termelői integrációs szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott művelet.

Mire lehet támogatást igényelni a feldolgozó üzemeknek?

– Mezőgazdasági termékek értéknövelése, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások:

  • élelmiszer-feldolgozó üzemek, borászati üzemek, takarmány előálló üzemek fejlesztése esetében: új eszközök, gépek, technológia fejlesztése, anyagmozgatás–, raktározás-, csomagolás gépei, kapcsolódó épületek kialakítása, bővítése és az energetikai hatékonyságnövelés.
  • Mezőgazdasági termékek egyéb típusú értéknövelését végző üzemek fejlesztése: mézkiszerelést, gyapjúfeldolgozást, kenderfeldolgozást trágyafeldolgozást folytató üzemek fejlesztése esetében szintén új eszközök, gépek beszerzése, anyagmozgatás, áruszállításhoz kapcsolódó eszközök, épületek építése vagy bővítése és az energetika hatékonyságának növelése.

– Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsolódó zöld beruházások támogatása:

  • Energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó tevékenységek, mint a hőveszteség csökkentése (nyílászáró-csere, hőszigetelés). Épületek hűtés-fűtés korszerűsítése, világítási rendszerek korszerűsítése (világítótestek cseréje). Technológiai folyamatok, gépek energetikai korszerűsítése.
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák: napkollektor, biomassza, geotermikus, napelem, biogáz, szélenergia.

Komplex pályázat esetén: A támogatási okiratban meghatározott támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 500 millió Ft-ig igényelhet előleget. A projekt megvalósítására 36 hónap áll rendelkezésre. A minimum igényelhető összeg 200 millió forint. Maximum pedig 1. célterület esetén 5 milliárd Ft, 2. célterület esetén 1 milliárd Ft.

Kisebbik pályázat esetében: A támogatási okiratban meghatározott támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 50 millió Ft-ig igényelhető előleg. A támogatási okirat véglegessé válásától számított legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre a megvalósításra. Maximum 200 millió Ft az igényelhető támogatás.

Amennyiben érdekli a pályázat, keresse bizalommal kollégáinkat!