Mezőgazdasági hírek

állattartó telepek, szarvasmarha

Új pályázat: Az állattartó telepek megújításának támogatása

2024. április 25., csütörtök

Társadalmasításon van jelenleg az állattartó telepek megújítására vonatkozó pályázat, amelyet a gazdák már nagyon vártak, várhatóan a támogatási kérelmek benyújtására a komplex esetén 2024. július 30-tól, a kisebb párja esetében pedig 2024. június 25-től van lehetőség.

Azok a mezőgazdasági termelők tudnak indulni a pályázaton, akik rendelkeznek a lezárt üzleti évből származó legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel és az árbevétel legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon.

Mire lehet támogatást igényelni az állattartó telepeknek?

  • Állattartó telepek általános korszerűsítése: Mindkettő felhívásban a kicsi és a komplex esetében is baromfitartó-, sertéstartó-, szarvasmarhatartó, juh- és kecsketartó-, illetve egyéb állattartó (ló, nyúl, méh, galamb, strucc, emu, fácán, fogoly, csincsilla) telepek esetében építéssel járó technológiák kialakítása: termék és takarmány kezelési technológiák beszerzése és energetikai hatékonyságnöveléssel nem járó fejlesztése (szellőztetés, hűtés-fűtés, etetés-itatás technológiái), valamint telepi épületek építése, bővítése. Csak a kicsi esetében van építéssel nem járó eszközök, gépek beszerzése. (takarmányelőkészítés, kiosztás, tartósítás gépei, állathigiénia gépei, kérődzők esetében önjáró silózó, szecskázó, kaszáló.
  • Szintén a komplex és a kisebb pályázatban is megfigyelhetőek a zöld beruházások. Épületenergetika (szigetelés, nyílászáró-csere, hűtés-fűtés, használati melegvíz, világítás korszerűsítése). Megújuló energiaforrások alkalmazása is megjelenik mindkettőben (napkollektor, biomassza, hőszivattyú, geotermikus, szélenergia).
  • Az ammónia-kibocsátás csökkentése is fontos szerepet kap a pályázatokban (trágyatárolók fedése, építése, padozat kialakítása, trágyakihúzó, trágyakihordó, hígtrágya injektáló).
  • Végül az állattartó telepek járványvédelmi beruházásának támogatása és a farokkurtítás visszaszorítása (nagyobb férőhely biztosítása, többlet szalma biztosítása, tömör padlózat) is beépült mindkét pályázatba.

Komplex esetében: meghatározott támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 500 millió Ft-ig lehet előleget igényelni. A projekt megvalósítására 36 hónap áll majd rendelkezésre. Min. 200 millió Ft – max. 5 milliárd Ft igényelhető.

Kisebb esetében: támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 50 millió Ft-ig lehet előleget igényelni. A projekt megvalósítására 24 hónap áll majd rendelkezésre. Legfeljebb 200 millió Ft igényelhető.

Amennyiben érdekli a pályázat, keresse bizalommal kollégáinkat!