Mezőgazdasági hírek

parlag

Parlag-kérdés: Francia javaslat érkezett a KAP módosítására

2023. december 19., kedd

Az EU tagországok egy csoportja, Franciaországgal az élen a parlag szabályozások rugalmas kezelését követeli az Európai Bizottságtól. Ennek értelmében csökkenteni fogják az eddig megszabott 4%-ot az eddig szabadon hagyott területeken.

Az Európai Bizottságot zavarba hozta a Franciaország és 10 további EU tagország által benyújtott javaslat, amely nagyobb „rugalmasságot” szorgalmaz a Közös Agrár Politika (KAP) keretében a földek parlagon hagyására vonatkozó követelmény kezelésében.

Francia javaslat: Túl sok a 4% parlag?

A javaslat célja a parlagon hagyás követelményének lazítása, valamint kivételek engedélyezése.

A javaslatot benyújtó országok kiemelik, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedésével a tagországok belső fogyasztási igényeit egyre nehezebb saját termelésből kielégíteni. Ezért nehezen egyeztethető össze a tagországok érdekeivel minden olyan intézkedés, amely csökkentheti a közösségen belül előállítható élelmiszerek mennyiségét.

A francia kezdeményezést több tagország támogatja, bár az egyetértő országok képviselői között is jelentős eltérések vannak a javaslat megvalósításának módozatairól.

Miért kell módosítani a KAP törvényt?

A környezetszennyezés és a globális felmelegedés fokozódását tekintve, alapvetően helyesnek tekinthető az az elképzelés, hogy az agrártermelőknek a területük 4 százalékát nem-produktív növények termelésére és a biológiai sokféleség fenntartására kellene fordítaniuk.

Ez az álláspont azonban egy bizonyos határon túl a harmadik országokból származó agrárimport növekedéséhez vezet, amelynek éppen a visszaszorítására kellene törekednünk. Az ukrajnai háború rámutatott arra, hogy az európai élelmiszer-biztonságot elsőrendű követelménynek kell tekinteni.

Van remény!

Janusz Wojciechowski, agrárbiztos első megközelítésben szkeptikusan nyilatkozott a francia kéréssel kapcsolatban. Megígérte azonban, hogy a politikai helyzet változására való tekintettel az EU megvizsgálja a javaslatot, és felméri annak lehetséges hatásait.

Szerinte, amíg az ukrajnai háború folytatódik, a francia gazdák a termelés növelése érdekében a parlagnak szánt területeken is folytathatnának növénytermesztést.

Forrás: Agroinform