Mezőgazdasági hírek

Jó termés hozamokkal zárta az évet a magyar mezőgazdaság

2023. november 16., csütörtök

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megerősítette, hogy a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása. Feldman Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adataira hivatkozva közölte, hogy teljesen befejeződött a napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása.

Napraforgó betakarítása esetében a termés mennyisége 2 millió tonna, a hektáronkénti hozam országosan 3 tonnás, szemben a tavalyi 1,8 tonnával. A szója betakarítása 58 ezer hektárról 177 ezer tonna mennyiséget eredményezett, azaz a termésátlag kicsivel több, mint 3 tonna hektáronként. A burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal és 161 ezer tonnás végeredménnyel zárt. A cukorrépa betakarítása felénél tart, 58 tonnás hektáronkénti átlaggal, 431 ezer tonna országos eredménnyel.

Eltérő termésátlag a kukorica betakarításnál

A kukorica országos termésátlaga 8 tonnára emelkedett hektáronként, 89 százalékos betakarítási szintnél a már betakarított összmennyiség meghaladja az 5,3 millió tonnát. A napraforgó termésátlagai országosan eléggé kiegyensúlyozottak, a kukorica esetében régiónként jobban eltérnek, míg a Dél-Alföldön a 6,2 tonna/hektárt alig éri el az átlaghozam, addig Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 8,9 tonna/hektár körül alakult.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel segíti a gazdálkodói pénzügyi likviditás fenntartását az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók biztosításával és az idei évben 270 milliárd forint támogatási előleg- és részfizetés biztosításával.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodóknak érdemes figyelemmel kísérni az Agárminisztérium tájékoztatásait annak érdekében, hogy minden termelő megtalálja a számára legmegfelelőbb támogatást.

Forrás: www.kormany.hu