Mezőgazdasági hírek

napló

Nem jár automatikus büntetés az eGN hibás kitöltéséért 

2024. február 2., péntek

Az elektronikus gazdálkodási napló kitöltésével kapcsolatban – melynek határideje a jelenlegi információk szerint február 15. – rengeteg felháborodás, kifogás olvasható a fórumokban, a közösségi oldalakon, sokan attól tartanak, hogy nem megfelelő kitöltés esetén komoly szankció vár a gazdálkodókra. A Nébih és dr. Feldman Zsolt államtitkár által adott válaszok alapján azonban egyértelmű, hogy nem kell automatikus támogatásmegvonástól tartani.

Tény, hogy az új támogatási időszak első évében a gazdálkodási napló bármilyen formában történő vezetéséhez, elektronikusan feltöltéséhez, valamint az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) részét képező e-permetezési napló tartalmi pontosságához szigorú jogkövetkezmények kapcsolódnak.

Azonban önmagában a napló esetleges hibás kitöltése automatikus elutasítást vagy támogatáscsökkentést nem okoz. Az viszont baj, ha be sem küldi a gazdálkodó!

Elutasítást, illetve támogatáscsökkentést kizárólag az okozhat:

  • ha egyáltalán nem tölti fel a gazdálkodó a naplót

  • vagy abban az esetben, ha növényvédő szer használatát érintő kötelezettsége van a gazdálkodónak, de a kötelezettséggel nem összeegyeztethető készítmények alkalmazását dokumentálja a gazdálkodási naplóban. Az érintett támogatási konstrukciók: az Agro-ökológiai Program (AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG), az Ökológiai Gazdálkodás fenntartása (ÖKO) és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetés (Natura gyep).

Miért fontos az elektronikus Gazdálkodási Napló vezetése?

Azért különösen fontos az adattartalom pontossága, mert az uniós előírások miatt az AÖP egyes gyakorlatainál, valamint az AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások tekintetében, ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás szerepel a feltételek között, a Magyar Államkincstárnak 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-GN részét képző e-permetezési naplókra.

Az AÖP esetében a következő gyakorlatok érintettek: nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken, méhekre veszélyes szerek használati tilalma, forgatás nélküli talajművelés és biológiai ágensek alkalmazása.

Az AKG és ÖKO támogatások tekintetében szintén alapkövetelmény, hogy az eGN tartalmazzon tápanyag-gazdálkodási tervet, amely meglétét ugyancsak ellenőrzi a Magyar Államkincstár.

Forrás: Agroinfom