Mezőgazdasági hírek

Fontos módosítás történt az AÖP rendeletben

2023. november 20., hétfő

A legutóbbi rendelet szerint akkor is járhat kifizetés, ha a gazdálkodó valamely vállalását nem teljesítette, mivel sávos kifizetési rendszer került kialakításra az Agro-ökológiai Programban (AÖP).

Ez a rendelet gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalt feladatok részleges teljesítése esetén – mely annak lehetőségét teremti meg, hogy az AÖP feltételei részlegesen teljesüljenek – egy csökkentett támogatási összeg ugyan, de kifizethető legyen.

Az új rendelet szerint a részleges teljesítés esetén alkalmazott kifizetések a következőképpen alakulnak:

  • Amennyiben a mezőgazdasági termelő minden a gazdaságában releváns földhasználati kategóriában (szántó, ültetvény és gyep) teljesíti az összes választott gyakorlatot, abban az esetben 100%-os kifizetés jár.

  • Amennyiben a mezőgazdasági termelő csak egy földhasználati kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot/gyakorlatokat, de a gazdaság teljes területének legalább 70%-án teljesíti a gyakorlatokat, abban az esetben 50%-os kifizetés jár.

  • Amennyiben a mezőgazdasági termelő csak egy földhasználati kategóriában nem teljesíti a gyakorlatot/gyakorlatokat, de a gazdaság teljes területének legalább 50%-án teljesíti a gyakorlatokat, abban az esetben 30%-os kifizetés jár.

  • Amennyiben a gazdálkodó nem teljesíti a választott gyakorlatokat egynél több földhasználati kategóriában, vagy a gazdaság teljes meghatározott területének több mint 50%-án, abban az esetben nincs kifizetés.

A rendeletmódosítást a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, tehát a 2023-ban egységes kérelmet benyújtó valamennyi gazdálkodóra nézve hatályos, ezzel kapcsolatos tennivaló nincs, a Kincstár az új feltételek szerint fogja a támogatási döntéseket meghozni.