Mezőgazdasági hírek

Hogyan zárjuk sikeresen az évet?

Hogyan zárjuk sikeresen az évet?

2023. december 19., kedd

Az év végi hajrában nagyon kell koncentrálni, hogy minden pontosan le legyen adminisztrálva a munkahelyeken és a vállalkozásokban. Nincs ez másképp az agrár szektorban dolgozó gazdáknál se, így segítségként összegezzük, mire érdemes figyelni ebben a stresszes időszakban.

Szabadságok érvényes kiadása

A munkavállaló szabadságát a tárgyévben kell kiadni. Ez a munkáltató felelőssége. Most az év végéhez közeledve fontos ennek szabályos betartásáról egyeztetni. Az alapszabadság kivétele és a jövő évi átvitele akkor szabályos, ha a munkavállaló folytatólagosan veszi igénybe a szabadságát.

Az őstermelő áfa-alanyisága

Egy őstermelő lehet egyidejűleg áfa-adóalany és mezőgazdasági különleges jogállású, kompenzációs felvásárlási díjra is jogosult. Ennek elkülönítésében az áfa törvény 7. sz. melléklete segít. Mire kell ekkor nagyon figyelni? A levonásba helyezhető áfa helyes elszámolására, a megfelelő elkülönítésre. A változást áfa esetében december 31-ig lehet a NAV felé bejelenteni, a kompenzációs felár alkalmazását évközben is be lehet jelenteni.

2023. december 31-én záruló FIG pályázatosok

Több FIG pályázat zárul most, december 31-én. A mezőgazdasági tevékenység folytatására több lehetőség közül választhat a fiatal gazda. Választhatja az egyéni vállalkozás további folytatását, mint vállalkozási forma, de ekkor tisztában kell lennie azzal, hogy a kapott támogatások az egyéni vállalkozó bevétele lesz.

Választhatja az őstermelői vállalkozást is. Itt a helyes jogfolytonos átlépésre kell figyelnie. És az egyéni vállalkozásból az E.V törvény alapján jogfolytonosan társas vállalkozássá is alakulhat a fiatal gazda. Mindhárom formának vannak előnyei és hátrányai, fontos, hogy ezekkel legyen tisztába a vállalkozó fiatal gazda.

Törökné Rácz Erzsébet
adószakértő