Mezőgazdasági hírek

Még nincs vége az évnek - agrár adminisztráció

A betakarítási időszakkal még nincs vége az évnek

2023. november 2., csütörtök

Még nincs vége az évnek, de közeledik, ami a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdák számára is fontos. Itt az ideje rendbe tenni az alkalmazottakhoz tartozó bérszámfejtéseket és egyéb adminisztratív feladatokat. Mit is jelent ez?

Még nincs vége az évnek – az adminisztráció még hátra van

Sok gazdálkodó a mezőgazdasági munkák idején nem is foglalkozik azzal, hogy állandó vagy épp alkalmi munkavállalói felé is vannak olyan kötelezettségei, melyeknek határideje van. Ezen felül a hatóságok felé is továbbítani kell majd az éves adózáshoz kapcsolódó adatokat.

  1. Szabadságok kivétele:

A Munka törvénykönyve szerint a tárgyévi szabadságot a Munkáltatónak a tárgyévben kell kiadnia. Az októberi hónappal együtt még három hónap áll rendelkezésre, hogy a vállalkozás vezetője, mint munkáltató ennek eleget tegyen. A szabadság következő évre történő átvitele csak egy esetben lehetséges, ha:

  • ha a munkavállaló december 31-ig a neki járó alapszabadságát kivette,
  • a gyermekek utáni pótszabadság is már kivételre került 2023. december 31-ig munkavállaló részéről.

Ön mint munkavállaló vagy mint munkáltató megfelelően intézkedett erre vonatkozóan? Mert a ki nem vett szabadság az év végével elveszik.

  • ŐCSG létszám optimalizálása:

Fontos, hogy az év vége közeledtével az ŐCSG vezetője áttekintse az ez évi bevételeit, egyeztessen könyvelőjével, hiszen még az átalányadózás feltételeit jelentő árbevételi határok, új ŐCSG tag felvételével teljesíthetőek lehetnek.

Itt figyelni kell a belépő tag belépési időpontjára, hiszen ezen időpont után szerzett bevételek  oszthatóak majd a megnövekedett létszámmal. Ez 2020-ig nem így volt! Az ŐCSG-be belépő és kilépő tagok esetében a számítás a belépés időpontjától, illetve a kilépés időpontjáig  történik és erre nagyon oda kell figyelni.

A belépéskor ugyanolyan adózási formát választhat a belépő tag. Az osztó tagok létszámánál figyelemmel kell lenni arra, hogy az ŐCSG tagja nem lehet az ŐCSG-ben munkavállalóként  alkalmazott.

Az ŐCSG-ből év közben, elhalálozás miatt kikerülő tag esetében –  akár az ŐCSG képviselője -, egy év közbeni jogszabályi módosítása értelmében a korábban fennálló rokoni láncolat szerint bekerült tagok tagsága a továbbiakban is érvényesen fennáll.

Törökné Rácz Erzsébet adószakértő