Mezőgazdasági hírek

Zseniális: ki nem találnád, mivel permeteznék a fákat a profi amerikai gazdák

2022. szeptember 19., hétfő

Egy kaliforniai innovátor vállalat megalkotta azt a teljesen autonóm önjáró permetező munkagépet, amelyre úgy bízható rá a legtöbb gyümölcsültetvény permetezése, hogy működését elegendő csak távolról egy laptop segítségével követni. Gary Thompson, a kaliforniai Kingsburgban működő vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a GUSS célja a vezetés és a permetezés automatizálása.

A GUSS 40 éve foglalkozik már permetezés szolgáltatásával Kaliforniában. A vállalat vezetői eredetileg csak azért vágtak bele automatizálásba, hogy megoldják saját munkaerőhiányukat, amely a bérpermetezések során merült fel. Mostanra a növekedésük már egyre inkább az automatizált permetezőgépek gyártásában és értékesítésében nyilvánul, meg első sorban dió- és citrustermesztők részére – írja a FruitVeb.

Megőrülnek a magyar gazdák ezért a gépért: úgy veszik idén, mint a cukrot

A Mini GUSS és annak működése

A világon sok technológiai fejlesztő keresi a tökéletes megoldást arra, hogy hogyan lehetne teljesen kivenni az emberi tényezőt és a pontatlanságot a permetezésekből, amire úgy látszik GUSS-nak sikerült most egy megoldást találnia. Az 5,8 m hosszú, 1,64 m széles, 1514 literes tartállyal rendelkező permetező jármű önmagát vezeti és GPS-térképre hagyatkozva, automatikusan ki is kapcsolja a szórófejeket a sorvégeken, majd a következő sorba kanyarodva újra visszakapcsolja azt. A vállalat ultrahangos érzékelőket is kínál, amelyek képesek GPS-től függetlenül, önállóan kikapcsolni a szelepsorokat, ha azt érzékeli, hogy nincsen permetezendő növényzet már a gép mellett.

A jármű biztonságos mozgásáért lidar rendszer is felelős, ami a környező terepet pásztázva felismeri az akadályokat és megállítja, ha például hirtelen belép elé egy ember. A gép további biztonsági funkciója, hogy minden sor végén figyelmeztető hangjelzést ad ki, jelezve ezzel a közeledését. Annak érdekében, hogy a permetező járműveik autonóm képessége még magasabb szintre legyen fejlesztve, a GUSS együttműködik a Smart Guided Systems-el, amely intelligens vezérlők gyártásával foglalkozik. A vállalat továbbá közös projektbe kezdett a John Deere traktoróriással is, amelyben a GUSS gyártja majd a permetezőgépeket és fejleszti azoknak dizájnját, míg a John Deere segít az értékesítési csatornák felölelésében.

Az GUSS innováció lényege, hogy egy kezelő laptopról felügyelheti és irányíthatja az akár nyolc permetezőgépből álló flottát. Egy másik kezelő vezérli a „kiszolgáló járművet”, hogy azzal lehessen feltölteni a terepen a permetezőgépeket üzemanyaggal és vegyszerekkel. Mindegyik GUSS lidar és GPS- segítségével önállóan hajt és permetez, a kezelő pedig néhány kattintással képes bármelyik egységet felülbírálni, vagy eligazítani. Az alkalmazásban egy vészleállító gomb is világít élénkpirosan, amellyel azonnal megszakítható a munkafolyamat, továbbá szükség esetén helyszínről távirányítóval is vezérelhetők, hasonlóan egy videojátékhoz.

Ár és megtérülés

A Mini GUSS induló ára jelenleg még 300 000 dollár körüli, ami önmagában nem kevés pénz. A gyártó viszont azt közli, hogy például a kaliforniai dióültetvényeket nézve, ahol évente átlagosan 8-szor permeteznek, már akár 3 év alatt is megtérülhet a befektetés. Egy csonthéjas, vagy almatermésű ültetvényen – ahol jóval többet is permeteznek – még annál is hamarabb visszahozhatja az árát.

Forrás: agrarszektor.hu