Mezőgazdasági hírek

Zöldül a német mezőgazdaság

2021. november 29., hétfő

Jelentős változásokra számíthatnak a német gazdák az új kormánykoalíciótól. A mezőgazdaságért és az élelmiszer-előállításért a koalíciós megállapodás értelmében a Zöldek felelnek. A közös kormányzásra készülő három párt már meg is állapodott arról, hogy a német mezőgazdaságot zöldebbé, fenntarthatóbbá alakítják át. 

Az új kormány a napokban bejelentette, felülvizsgálják az új uniós közös agrárpolitika nemzeti végrehajtási stratégiáit, amelyeket Angela Merkel leköszönő kormánya már korábban elfogadott.

Az új uniós agrárpolitika jövőre lép életbe. A legfontosabb változás, hogy a gazdáknak járó támogatások mértéke érdemben attól függ, hogy milyen vállalásokat tesznek a környezetért és a fenntartható termelésért. Az ehhez kapcsolódó nemzeti programok kiigazításával  a gazdálkodóknak várhatóan magasabb környezeti követelményeknek kell eleget tenniük. A módosításra nincs sok idő, mivel a nemzeti stratégiákat még ez év végéig a német törvényhozás, a Bundestag mellett jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is.

A kormánypártok egyetértettek az állatjólét további növeléséről és az állattartás teljes átszervezéséről. A változtatások legfőbb célja az ágazat károsanyag-kibocsátásának a mérséklése. 

Az állatjóléti intézkedések közül már 2022-ben bevezethetik az állati termékek kötelező címkézését, feltüntetve egyebek mellett a szállítási és vágási körülményeket.

A felek egyetértettek az ökológiai művelésbe vont területek jelentős növelésével is. Ehhez várhatóan erőteljes ösztönzőkre lesz szükség, mivel a tervek szerint a biogazdaságok arányát harminc százalékra növelnék a jelenlegi nyolc százalékról. 

A harmincszázalékos arány meglehetősen ambiciózus, mivel felülmúlja Brüsszel 2030-ig szóló elvárásait, és magasabb, mint Ausztriában, ahol az uniós államok közül a legelterjedtebb a biogazdálkodás, aránya 25 százalék körüli. 

A német döntéshozók középtávon korlátoznák a növényvédő szerek használatát és ösztönöznék a gazdákat a legújabb technológiák alkalmazására. Az új kormány érdemi befolyást gyakorolna az uniós agrárpolitika jövőjére is.

Németország a következő években várhatóan az Európai Bizottság ­2030-ig szóló, keményen bírált stratégiáihoz hasonló átalakításokról dönthet, előtérbe helyezve a zöldszemléletet. A meghatározó német gazdaképviseletek összességében megvalósíthatónak tartják az eddig napvilágot látott elképzeléseket. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az átalakítás jelentős élelmiszerár-emelkedéssel járhat.

Németország Európa egyik legnagyobb élelmiszergyártó országa, így a következő évek tervezett átalakításai várhatóan hatással lesznek a többi uniós tagállamra, így a hazai agráriumra is.

Forrás: agrotrend.hu