Mezőgazdasági hírek

Zöld szőrrel született a kiskutya

2020. október 28., szerda
Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.

Fotó: hba

Lehetséges magyarázatok

Az egyik oka annak, hogy egy tipikusan világos színű kiskutya zöld szőrrel születhet az, ha anyja méhében érintkezik egy biliverdin nevű zöld pigmenttel. Ez a zöld szín teszi a zúzódásainkat is zöldes színűvé, és az epe is a biliverdintől zöld.

Egy másik lehetséges lehetőség az, hogy a meconium, vagyis a magzat zöldes színű, hámsejteket, nyákot és epét tartalmazó béltartalma, bekerült a magzatburkon belülre, és a magzatvízen keresztül beszennyezte a kölyök szőrét.

Annak ellenére, hogy a zöld szőrű kiskutya nagyon ritka, ez a fajta szőrfestés korábban is előfordult már – akár juhok esetében is.

Ebből tudjuk, hogy Pisztácia zöld bundája nem tart örökké. Gazdája, aki elhatározta, hogy míg a testvéreit értékesíti, ezt a kölyköt megtartja, már észrevette, hogy Pisztácia zöld bundája minden nap világosodik. Hamarosan olyan lesz, mint a többi testvére – csillogó fehér szőrű kiskutya.

Olaszországban a zöld színhez a szerencsét és a reményt társítják, ezért Cristian Mallocci, Pistachio büszke új gazdája kijelentette az ABC News-nak, hogy a kölyökkutya azért jött a világra ezekben az embert próbáló időkben, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára.

Fotó: hba

Zöld színű állatokkal, nevezetesen jegesmedvékkel néha állatkertekben is találkozni, ám ezt az elszíneződést a külső körülmények – nevezetesen egy zöld alga okozza. Ugyancsak zöld algák okozta elszíneződést láttak már egyebek mellett háromujjú lajháron is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu