Mezőgazdasági hírek

Visszavonulóban a madárinfluenza

2022. április 27., szerda

Május 2-ai hatállyal feloldják a baromfik zárt tartására vonatkozó szabályozásokat Nagy-Britanniában, mivel a madárinfluenza veszélye az ország eddigi legsúlyosabb járványa után mostanra csökkent.

Az Angliáért, Skóciáért, Walesért és Észak-Írországért felelős négy főállatorvos hétfőn közös nyilatkozatban jelentette be a lépést, amely megnyitja az utat a szabad tartású tojások termelésének folytatása előtt.

November 29-e óta az Egyesült Királyságban minden baromfitenyésztőt köteletek az állataik zárt tartására.Az Európai Unió szabályai, amelyeket Nagy-Britannia továbbra is követ, lehetővé teszik, hogy madárinfluenza-járvány esetén a szabad tartású tojótyúkokat legfeljebb 16 hétig bent tartsák, és tojásaikat továbbra is szabad tartásként címkézhetik.

Március 21. óta azonban a szabad tartásban tartott madarak minden tojását istállós tartásból származó tojásként kell megjelölni.

“A baromfitenyésztők hihetetlenül keményen dolgoztak a madárinfluenza visszaszorításán és a károk minimalizálásán, és nagy megkönnyebbülés lesz, hogy most már újra kiengedhetik az állataikat a szabadba” – mondta James Mottershead, a National Farmers Union baromfiágazati testületének elnöke egy nyilatkozatban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu