Mezőgazdasági hírek

Világszerte esnek a műtrágyaárak

2022. december 16., péntek

A gázárak Európában éppen felfelé tartanak, de a legtöbb nitrogénműtrágya ettől függetlenül egyre olcsóbb; illetve más műtrágyák ára is csökken, számol be róla a német agrarheute.com portál friss cikke.

Mindeközben pedig több európai gyárban újraindítják a termelést, illetve az Oroszországban gyártott áru déli féltekére irányuló exportja is szabad utat kapott,

ezekre a hírekre bizonyára újabb árcsökkenéssel reagál majd a piac,

A déli féltekén éppen a szántóföldi vetések csúcsszezonja van, és sürgősen szükségük van a műtrágyára. Ukrajna orosz megszállásának kezdete óta állandó kérdés Brazília műtrágyaellátottsága is, azonban úgy tűnik, hogy nincs hiány, meg tudják oldani a vetéseket, írja elemzőkre hivatkozva az agrarheute.com.

Hangsúlyozza ugyanakkor a cikk, hogy

a legtöbb műtrágya ára történelmi összehasonlításban még mindig nagyon magas, még ha a gyárak kapacitásbővítésének hírére lényegesen alacsonyabb is, mint azt korábban várni lehetett.

Szakértők becslése szerint pedig januárban további esés várható annak ellenére, hogy a gázárak magasak, és az ellátás bár javult, igazából még mindig csak közepes kapacitással folyik a termelés.

Nagy lökést adott a folyamatok ilyen alakulásának, hogy újra termel Európa legnagyobb foszfátműtrágya-gyára, a litvániai Lifosa AB (az EuroChem tagja), miután 2022 szeptemberében a magas gázárakra hivatkozva átmeneti leállást jelentett be. Továbbá fontos fejlemény, hogy az ENSZ Fekete-tengeri gabonakezdeményezésének meghosszabbítása révén nemcsak Ukrajnából jut ki a gabona, de Oroszországban gyártott műtrágyát is szállíthatnak afrikai, illetve dél-amerikai országokba. Ezzel nemcsak a katasztrofális termésveszteségek kerülhetők el, de a globális műtrágyaárak eséséhez is nagyban hozzájárul, olvasható az agrarheute.com cikkében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu