Mezőgazdasági hírek

Vetőmagosok a kihívások ellen

2021. december 17., péntek

Egyre több kérdést vet fel a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, illetve az unió egyre szigorodó fenntartható törekvése. A Portfolio konferencia egyik beszélgetése a vetőmagpiacon tapasztalható kihívásokkal foglalkozott.

A kihívások között Blum Zoltán kiemelte az input anyagok, az energia árának növekedését csakúgy, mint az egyre erősebb piaci versenyhelyzetet. A Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezetője a hibrid kalászosokban rejlőelőnyöket emelte ki. Mint elmondta, ezeket robusztus genetika, nagyobb és stabilabb termésszintek jellemzik. A gyakorlatban igazolt stressztűrő képességük – a rendelkezésükre álló erőforrásokkal jobban gazdálkodnak – és betegség toleranciájuk teszik népszerűvé. A hibridbúzák több év átlagában 800-900 kiló plusz termést adnak hektáronként.

Blum ZoltánBlum Zoltán

Megjelent vírusrezisztens őszi árpák új generációja, Magyarországon 2020-ban megtörtént az első fajta elismertetése. Hasonló eredményekről számolt be a repce területén a klímastabil hibridgenerációról. Kiemelte, ezek a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenálló növények, jobb a tápanyaghasznosító képességük, magas szintű betegségellenállás és kipergés ellenállóság jellemzi.Fontos a cég életében a biostimulátoros vetőmagkezelések alkalmazása. Ugyan ezek a jellemzően mezo-, mikroelemeket és mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények nem csodaszerek, ám számos jótékony hatással rendelkeznek.

Elsősorban a szuboptimális termőhelyi éés időjárási körülmények között éreztetik a hatásukat. Erősítik a növények tápanyag felvételét, ellenálló képességét. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem helyettesítik a szükséges technológiai elemek – minőségi vetőmag, tápanyag utánpótlás, növényvédelem – használatát.

Blum Zoltán beszélt a SafetHY vetőmagtárolási módszerükről is, ami a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott vákuumos technológiát jelenti. Ezzel nem csak a vetőmagok hosszú távú, biztonságos tárolása oldható meg, megvédi a tételeket a rovarok, a rágcsálók kártételétől, de éveken keresztül vegyszeres kezelés és hűtés nélkül is biztosítja a a csírázóképességet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu