Mezőgazdasági hírek

Vetőmagok tárolása a hosszú távú magtakarékosság jegyében

2022. augusztus 29., hétfő

Akár a bolti magokat vásárolt, akár sajátokat mentett meg a zöldségeskertjéből, ügyelnie kell arra, hogy azokat megfelelő módon tárolja, hiszen ezen múlik a jó minőségük, és hogy a későbbiekben hosszú távon használni tudja majd őket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes szem előtt tartania, ha azt akarja, hogy sokáig elálljanak a vetőmagjai, és mire a szezon elindul, ne (mag)veszteséggel kezdje meg az évet.

A rosszul tárolt vetőmagok okozta veszteségek

Mindannyian jártunk már így: télire elraktároztuk a begyűjtött magokat (mert mi, kertészek takarékos társaság vagyunk, így aztán miért ne őriznénk meg az értékes vetőmagokat?), aztán a tavasz beköszöntével izgatottan elültettük őket, majd türelmetlenül vártuk a csírák megjelenését. Aztán tovább vártunk és még tovább, mígnem rájöttünk, hogy a vetőmagok, amiket megmentettünk, tönkrementek, ezért nem történik semmi: a reményteljes kerti szezon csalódással kezdődik, az ültetési tervünk pedig azonnali módosításra szorul.

Az alábbiakban olyan jól bevált praktikákat mutatunk be, amelyek segíthetnek abban, hogy a nagy becsben tartott vetőmagjai sokáig eltarthatóak és jó minőségűek maradjanak, ezáltal a tavaszi vetései sikeresek lesznek, ha pedig mégsem, akkor tudni fogja, hogy nem a vetőmagok minősége volt a probléma okozója.

Mindig teljesen száraz vetőmagokat használjon!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a száraz magvakkal való vetés fontosságát. Például a koriander az a növény, amelynek magjai, ha eső után takarítja be, meglehet, akár egy hónapon át is szárításra szorulnak. Ha azonban nem hagy elég időt a magoknak a száradásra, könnyen megpenészedhetnek a téli hideg hónapokban, a tárolás során.

A vetőmagok két legnagyobb ellensége: a magas hőmérséklet és a nagy páratartalom. Ha tehát saját magokat ment meg, mindig győződjön meg arról, hogy azokat a tárolás előtt alaposan megszárította.

A magtárolás optimális feltételei

 • A magok tárolásához elengedhetetlen, hogy egy vagy több légmentesen záródó tárolóedénnyel rendelkezzen. Ezek lehetnek üvegből, fémből vagy műanyagból.
 • A legtöbben előszeretettel használnak ún. vetőmag-borítékokat a magok tárolására, amelyeket – a könnyebb áttekinthetőség jegyében – egy nagy, légmentesen záródó műanyag dobozban rendszereznek.
 • Mások a befőttes üvegekre esküsznek, de ezeket mindig rizikósabb használni, hiszen használat közben könnyebben összetörhetnek, mint a műanyag dobozok.
 • A cipős dobozokban és vitaminos üvegekben található szilikagél csomagokat célszerű egész évben félretenni, mivel a későbbiekben nedvesség elleni „védőszerként” jó szolgálatot tesznek majd a magtároló dobozokban. Ha nincs otthon ilyesmije, olcsón beszerezheti, ráadásul évről évre fel tudja használni.
 • A magokat száraz, sötét, állandóan hűvös hőmérsékletű helyen kell tárolni – például egy kamrában lévő szekrényben, vagy ha módjában áll, a pincében.

Vetőmagok tárolása a fagyasztóban

Ha nem rendelkezik pincével, ahol állandó a hőmérséklet, és hosszú ideig akarja tárolni a vetőmagjait, fontolja meg a fagyasztóban való tárolást. Ha ugyanis a vetőmagokat (teljesen megszárítva) üvegedényekbe zárja, akár 6 hónapig is elállnak a fagyasztóban, vagy fagyasztó híján a hűtőszekrényben.

A vetőmagok kiolvasztása fagyasztás után

Ez a fázis kiemelten fontos a magok minőségének megőrzése szempontjából, ezért mindig körültekintően járjon el, nehogy tönkremenjenek a vetőmagjai. Lépésről lépésre kövesse az alábbiakat:

 1. Tegye ki az üveget a konyhaasztalra (vagy egy polcra) és 12 órán át hagyja ott érintetlenül. Ezalatt az üveg hőmérséklete szoba-hőmérsékletűvé válik, így megakadályozza, hogy a nedvesség lecsapódjon a magokra. (Ne feledje: nedvesség = első számú ellenség)!
 2. Ültetés előtt néhány nappal vegye le a fedelet az üvegről, majd az üveget tegye ki a levegőre, hogy a magok átszellőzzenek és rendesen megszáradjanak.
 3. Tartózkodjon attól, hogy a magokat újrafagyassza, majd ismét kiolvassza, mivel minden egyes ki- és berakás csökkenti az életképességüket.

A vetőmagok rendszerezése

 • Amennyiben saját vetőmagtartó rendszerrel rendelkezik, könnyen felmérheti, hogy épp mije van, így nem kell olyan vetőmagokat vásárolnia, amelyek már amúgy is a birtokában vannak.
 • A precíz vetőmag-tárolás abban is segíthet, hogy ily módon nyomon tudja követni a vetőmagjai életkorát, és módjában áll a régebbi magokat elsőként felhasználni, a lejárt magokat pedig (elültetés helyett) komposztálni.
 • Minden vetőmagcsomagon szerepelnie kell a magok begyűjtésének dátuma. (Ha maga gyűjti a magokat, ügyeljen arra, hogy a saját csomagjait is mindig dátummal ellátva tegye el.) A dátumok segítségével gyorsan átnézheti a vetőmag csomagokat, és szükség esetén év szerint kategorizálhatja őket.
 • A vetőmagokat kétféle módon szokták rendszerezi: katalógusos rendszerrel vagy befőttes üvegekbe zárva. Mindkét módszer jó, de válassza azt, amelyik az Ön életmódjának és mindennapjainak leginkább megfelel.
 • Győződjön meg róla, hogy légmentesen záródó dobozokat választott, amelyek szárazon és hűvösen tartják a magokat, és ne felejtsen el szilikagél csomagokat használni.

Vetőmagok rendszerezése – katalogizált stílusban

Elég idős már ahhoz, hogy emlékezzen a régi könyvtári, kártyás rendszerű katalogizálási rendszerre? Ha ebben a szellemben szeretné tárolni a vetőmagjait, használjon egy téglalap alakú, légmentesen záródó dobozt, amely elég mély ahhoz, hogy a vetőmagcsomagok állítva elférjenek benne. Győződjön meg arról, hogy a doboz fedele jól záródik akkor is, ha a doboz tele van. Ezt a módszert azért kedvelik a kertészek, mert így az összes vetőmag csomag együtt van, egy vagy két dobozban.

Az elválasztók segítségével még gyorsabban megtalálhatja az elraktározott vetőmagokat. Az azonos fajtájú vetőmagokat a begyűjtési dátumuk sorrendjében katalogizálhatja, így a mindig a régebben eltett magok kerülnek először felhasználásra.

A vetőmagok rendszerezése – Mason-üvegekben

A Mason-üvegek lehetővé teszik, hogy a magokat kisebb csomagokban, üvegedényekben tárolja. Így például a rövid élettartamú magvakat tárolhatja a fagyasztóban, ezzel biztosítva az életképességüket a következő tenyészidőszakig, míg a hosszabb élettartamú magvak az ágy alatt vagy egy szekrényben is jól tárolhatók.

Az, hogy miszerint rendszerezi a Mason-üvegeket, az az Ön tárolási elképzeléseitől és a tárolt magok mennyiségétől függ. Ha például paradicsomkedvelő, az összes paradicsomfajtát együtt tárolhatja egy Mason-üvegben, de kipróbálhatja a tematikus elválasztókat is, amelyek segítségével például többféle saláta vetőmag is tárolható egyetlen üvegedényben. Ám bárhogyan rendszerezi is a magokat, mindenképpen tartsa számon azok begyűjtésének dátumát.

A vetőmag életképessége

A vetőmagok öregedésével a csírázóképességük természetes módon csökkenni kezd. A vetőmagok általában legalább egy évig életképesek maradnak, ám a megfelelő tárolási körülmények lehetővé teszik, hogy ez az időszak a lehető legtovább kitolódjon.

Az alábbiakban listába szedtük, hogy az egyes vetőmagok (optimális tárolási körülmények között) nagyjából mennyi ideig tarthatóak el, azaz mennyi ideig maradnak életképesek.

Rövid élettartamú vetőmagok (1-2 év):Közepes élettartamú vetőmagok (3-4 év):Hosszú élettartamú vetőmagok (5-6 év):
hagyma
petrezselyem
paszternák
paprika
csemegekukorica
bab
cékla
káposztafélék (brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, karalábé stb.)
sárgarépa
zeller
padlizsán
póréhagyma
borsó
sütőtök
spenót
tök
paradicsom
fehérrépa
görögdinnye
uborka
saláta
retek

Jó tanács: A lejárt szavatosságú magokat dobja a kert egy nem használt részébe. Néha ugyanis az „élettelen” vetőmagok meglepetésszerű termést hoznak!

Mindent összevetve, a vetőmagok megfelelő tárolása lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki a kertjéből, és a helyesen tárolt vetőmag-készleteinek köszönhetően sikeres szezonnal nyissa a következő évet!

Forrás: agroforum.hu