Mezőgazdasági hírek

Veszélyes rovar tartja rettegésben Amerikát: pusztító invázióval küzdenek a városok

2022. április 4., hétfő

Ökológiai katasztrófa fenyeget az Egyesült Államokban: egy invazív rovarfaj miatt a következő 30 évben 1,4 millió fa pusztulhat el az országban. Egy új tanulmány szerint több mint 6 ezer nagyobb település környéke lehet érintett, a károk pedig meghaladhatják az évi 30 millió dollárt is. Amennyiben a kártevőhöz további invazív fajok is csatlakoznak, évente több milliárd dollárt kell majd költeni a kármentésre és a helyreállításra.

Egy invazív rovarfaj miatt a következő három évtizedben 1,4 millió kőrisfa pusztulhat el az Amerikai Egyesült Államokban. A fenyegető ökológiai katasztrófa hátterében egy invazív rovar, a smaragd kőris kéregrontó (Agrilus planipennis) áll, amely elsősorban a városi területek kőrisállományában okoz majd hihetetlen károkat – írta meg az Origo. Az ökológusok szerint a legnagyobb gond a fapopulációk sokszínűségének hiánya, a városokban ugyanis a kőrisek dominálnak.

A Journal of Applied Ecology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy kutatás során a szakértők összesen 30 ezer amerikai város környékét vizsgálták meg. A fapopulációkat összesítő modelleket ezután összevetették 57 különböző invazív faj terjedésével. Azt találták, hogy a legnagyobb problémák New Yorkban, Chicagóban, illetve Milwaukee-ban jelentkezhetnek, ezeken a településeken ugyanis túlsúlyban vannak a kőrisek, amelyek ráadásul a kártevő terjedésének útvonalába esnek.

A smaragd kőris kéregrontó – ahogy a neve is mutatja – a kőrisre specializálódott, így ha többféle fafaj lenne jelen a településeken, a károkat is minimalizálni lehetne. További probléma, hogy a városokból hiányoznak a kártevők természetes ellenségei, emellett a melegebb klíma is segíti az invazív rovarok megtelepedését. A szakértők ezért a többféle fafaj telepítését sürgetik a városokba. A városi fáknak számos haszna van, többek között hűtenek, erősítik a biodiverzitást, javítják a közérzetet.

A smaragd kőris kéregrontó sajnos Európát is fenyegeti, így az amerikai tapasztalatok segíthetik kontinensünkön a védekezést. A rovar, annak veszélyességéről és a potenciális kárról, amit okozhat, korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Forrás: agrarszektor.hu