Mezőgazdasági hírek

Veszélyes állatbetegség jelent meg Romániában: sok gazdaság érintett

2022. február 9., szerda

A kergemarha-kórhoz hasonló súrlókór tört ki két romániai juhtelepen, 750 állat érintett. A hatóságok korlátozásokat vezettek be az érintett területeken és az Arad megyei Bocsig község gazdaságaiban is.

A súrlókór nagyon hasonlít a kergemarha-kórhoz. A fertőző szivacsos encephalopathiák (Transmissible Spongioform Encephalopathy, TSE) a központi idegrendszer lassan kialakuló, progrediáló, gyulladásos jelenségek nélküli, degenerációval járó betegségei, amelyek során az agy- és a gerincvelő idegsejtjeiben vacuolumok jelennek meg, az idegsejtek állománya szivacsszerűvé válik, egy részük pedig elhal.

A betegség megjelenését követően Romániában a hatóságok korlátozásokat vezettek be az érintett területeken és az Arad megyei Bocsig község gazdaságaiban is. A vizsgálatak során több állatnál már az első tesztek súrlókórra pozitívnak bizonyultak. Jelenleg egy második mintasorozat feldolgozása zajlik, mielőtt döntenek az állatok lehetséges levágásáról. A betegség hosszabb-rövidebb idő alatt a gazdaszervezet pusztulásához vezet. A spongioform encephalopathiák a háziállatokban és az emberben egyaránt előfordulnak. A betegséget gyógykezelni nem lehet. A betegség lappangási ideje átlagosan 3-5 év, így a betegség a felnőtt állatokat érinti, különösen 4-5 éves korban. Mindkét nem és minden fajta egyaránt fogékony iránta. Az állományban csak néhány egyed betegszik meg, a betegség állományon belül horizontálisan (állatról-állatra) nem terjed. A betegség klinikai lefolyása általában két héttől néhány hónapig, de esetenként akár évekig is eltarthat.

Forrás: agrarszektor.hu