Mezőgazdasági hírek

Veszélyben az őszi vetések: durva csapadékhiány uralkodik az országban

2020. január 31., péntek
Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.


Mi lesz a gazdákkal 2020 után? Lesz-e idén AKG? Hol találom meg a legolcsóbb forrást a beruházásomhoz?

JEGYVÁSÁRLÁS ITT!


Országszerte ronthatja a termést a szokatlanul kevés csapadék és a nagy hőingadozás. A Nógrád megyei Varsány környékén gazdálkodók is azt mondják, hogy nagyon kellene már a csapadék a földekre, írta meg az atv.hu. A mezőgazdasági vállalkozók szerint a földekről nagyon hiányzik a hótakaró, és ez több dolog miatt is aggályos. Az, hogy hol hideg van, hol pedig meleg, az nem tesz jót a növényeknek. Van, amikor fagy, és van, amikor napközben nagyon kienged. A gazdák szerint szükség volna egy rendes hótakaróra, ugyanis az a mostani “kiolvad, megfagy” tönkre teheti a növények gyökérzetét.

A gazdák azt mondják, még nem látszik, hogy az őszi vetések károsodtak volna, de ha nem lesz folyamatos hideg és hó, abból baj származhat. Az állattartók is panaszodnak, mert a gyakran változó hőmérséklet az állatokat is megkínozza.

Ez az utóbbi deres időszak az állatok részére, ez nem volt kedvező, hiszen a külső élősködők az állatokon jobban éltek, mint száraz hidegben. Jobban tudnak szaporodni, jobban bántják az állatokat – mondta Vikor István, a BSZV Kft. ügyvezetője.

A gazdák abban bíznak, hogy a növények kiheverik a mostani enyhe időt, amint beköszönt egy hosszabb télies időszak. A baj azokkal a kultúrákkal lehet, amelyeket a meleg idő becsap és túl korán kezdenek fejlődni, vagy akár virágozni.

Forrás: agrarszektor.hu