Mezőgazdasági hírek

Vertikális zöldségtermesztés víztakarékosan, fenntarthatón (Planet Budapest II.)

2022. január 7., péntek

Számos mezőgazdasági téma mellett a kertészeti ágazat is nagy hangsúlyt kapott a november 30. és december 3. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón – többek között a hidropóniás rendszereken keresztül.

A Tungsram például Újpesten már működő vertikális farmját mutatta be a nagyközönségnek. A beltérben zajló termesztés mesterséges LED-világítással történik, a farm egyik előnye pedig, hogy teljesen zárt rendszert alkot, így nem jelentenek veszélyt a kártevők, illetve 95-98 százalékkal kevesebb víz is elég a működtetéséhez a szabadtéri termesztéshez képest.

Szintén a vízkultúrás növénytermesztési rendszerek fejlesztésével foglalkozik a Green Drops Farm. Innovatív berendezésüknek köszönhetően föld nélkül nevelhető friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag saláta, fűszernövény, és jónéhány zöldség, valamint gyümölcs is.

„Egy vertikálisan, felfelé építhető tornyot fejlesztettünk, amit szintenként lehet bővíteni akár 15, 35 sorban is. Ez a tér kialakításától függ, hiszen akár több tornyot is össze lehet építeni. Újítás, hogy ezek az oszlopok már forognak maguk körül. Amíg ezt nem oldottuk meg, addig egy tornyot négy oldalról kellett körbevilágítani, így viszont már csak egy, legfeljebb két LED-panel szükséges egy-egy felépítmény megvilágításához, ami az energiafelhasználást is csökkentette” – tudtam meg Rácz Grétától a három darab lassan forgó, zöldségekkel teli fehér oszlop mellett.

A Green Drops Farm alapítója és ügyvezetője azt is elárulta a kérdésemre, hogy van már referenciájuk, zajlik a termelés a gyakorlatban is. Az első tapasztalatok szerint salátából egyetlen év alatt a 100 négyzetméteres üzemben, 28 szinten, 4200 növényhelyen összesen 9 tonna zöldmassza, zöldtömeg termelhető meg. Ez természetesen növényfüggő, és számos tényező is befolyásolja, de az adat mindenképpen ígéretes. A tesztfarmon egyébként azt is vizsgálják, hogy melyik növénynek milyen a fényigénye, mekkora időintervallummal, milyen spektrummal hozzák a legnagyobb terméshozamokat.A Green Drops Farm rendszere valóban fenntartható. Egyrészt kisebb helyen lehet megtermelni az adott mennyiségű növényt. Ennek jelentősége akkor érthető meg igazán, ha ismerjük az előrejelzéseket, ami szerint 2030-ig mintegy 30 millió hektár mezőgazdasági termelésre használt terület fog eltűnni a világból – többek között az urbanizációnak köszönhetően. A természetes élőhelyek tönkretétele, a biodiverzitás sérülése nélkül a hidropónikus rendszerek azonban helytakarékosan képesek élelmiszert előállítani. Emellett az is lényeges, hogy bár a termesztés vízre alapozott, a növény megtermeléséhez abból 90-95 százalékkal kevesebbre van szükség, mint például a szántóföldi módszernél. A LED világításnak köszönhetően a rendszer energiatakarékos is.

„Jelenleg magánszemélyek és nagyobb termelők is használják a berendezést, de szeretnénk, ha akár egy konkrét vállalkozás is el tudna indulni ezzel a technológiával. Célunk, hogy egyre többen alkalmazzák a mezőgazdaság új technológiáját. Emellett fontosnak tartjuk, hogy ne csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is így egyre többen termesszék a növényeket” – zárta beszélgetésünket Rácz Gréta, aki két interjú között egy fórumszínpados előadására igyekezett, mikor elcsíptem a Greep Drops Farm kartonból épített standján.

Forrás: agroforum.hu