Mezőgazdasági hírek

Véletlenül kizárták a támogatásból minden negyedik gazdát?

2020. december 18., péntek
Ahogy mi is beszámoltunk róla, Németország agrárminisztere történelmi léptékű agrártámogatási keretet jelentett be december elején, a cél a gazdaságok éghajlatbarát modernizálása. Az agrarheute.com újságírói viszont kiszúrták, hogy az átalányadózó kisgazdaságok nem indulhatnak a pályázaton.

Fotó: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft

Ahogy az agrarheute.com agrárhír-portálon röviddel a nagy bejelentés után megjelent, a lap munkatársai felfedeztek egy paragrafust a támogatás feltételeiről szóló jogszabályban, mely szerint mellékelni kell alapvetően a gazdaság előző két éves beszámolóját, illetve bevételi nyilvántartását, azokat az újonnan alapított, illetve a fiatal generáció által átvett gazdaságokat kivéve, amelyeknek még nincs két lezárt évük.

Németországban azonban a gazdaságok mintegy negyede – éppen a kicsik, akiknek Julia Klöckner agrárminiszter bejelentése szerint a támogatás elsősorban segíteni hivatott –

átalányadózik, vagyis nem kell sem éves beszámolóval, sem bevételi nyilvántartással rendelkeznie.

Az agrárminisztérium közleménye szerint nincs ellentmondás, a kulcs az „alapvetően” szó, vagyis amelyik cégformában másként könyvelnek, ott nem azt kell mellékelni. A hiteleket és támogatásokat folyósító pénzintézet, a Rentebank egyelőre még készülőben lévő segédletéből ki fog mindez derülni, állítják. Ugyanakkor kérdés, hogy jogszerű-e ez a magyarázat, veti fel az agrarheute.com cikke, mivel magát a támogatási jogszabályt az Európai Bizottságnak jóvá kellett hagynia, a még el nem készült segédlettel pedig ez még nem állhat fenn.

A Bundestag CDU/CSU frakciójának agrárpolitikusai szerint mindenesetre a szándék egyértelmű volt, természetesen minden gazdaságnak szánják a pénzt, adózási formától függetlenül, ezért magyarázatot várnak az agrárminisztériumtól a jogszabály szövegét illetően – számol be róla az agrarheute.com cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu