Mezőgazdasági hírek

Valós idejű nitráttartalom-mérés

2020. május 13., szerda
A nitrátszint mérésének új technológiája lehetővé teheti az optimális műtrágyakijuttatást. A BGN Technologies, az izraeli Ben-Gurion Egyetem technológiai transzfervállalata új technológiát vezet be a talaj nitráttartalmának közvetlen, valós idejű és folyamatos mérésére.

Az egyetem vízkutatási intézetében kifejlesztett találmány egy optikai nitrátérzékelőre épül, valós időben képes mérni a talajszemcsék között lévő úgynevezett pórusvízben lévő nitrátok koncentrációját egészen különböző talajviszonyok között is. A kutatók szerint a talajvíz természetes nitrátszintje általában nagyon alacsony. A műtrágyák túlzott kijuttatása a mezőgazdaságban azonban a talajvízbe jutva elnitrátosodáshoz vezethet, ami miatt a víz emberi fogyasztásra alkalmatlan lesz, és világszerte egyéb környezeti gondokat is okoz.
A talajban lévő nitráttartalom mérésének jelenlegi módszerei nehézkesek, munkaigényesek és nem adnak valós idejű információt a talajban lévő tápanyagok tényleges koncentrációjáról – mondta Ofer Dahan vízkutató professzor, a kutatócsoport egyik vezetője.

A találmány, amely lehetővé teszi a talaj nitrátszintjének valós idejű nyomon követését, értékes információkat szolgáltathat a gazdák számára arról, mennyi tápanyag áll a növények rendelkezésére. A találmányuk lehetővé teszi a műtrágyahasználat optimalizálását, így megelőzhető a túlzott műtrágyázás, emellett takarékosabb öntözést tesz lehetővé, és csökkenti a vízkészlet szennyeződését.

Az ökológiai problémákra megoldást kínáló kutatást Izrael Innovációs Hatósága támogatta, és a BGN Technologies most ipari partnert keres további fejlesztése és forgalmazása céljából.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu