Mezőgazdasági hírek

Üzleti ötlet: somtermelés – Már kitaposták neki az utat, csak csatlakozni kell

2019. szeptember 2., hétfő
A sonline.hu számolt be róla, hogy Somogy megyében újraélesztették a somtermelést. Egy vállalkozó kedvű csapat magyar fajtát nemesített hozzá, kidolgozta a technológiát, feldolgozza és el is adja a termést. Lehet csatlakozni hozzájuk!

Újraélesztené a siófoki Húsos Som Társaság a megyében egykor sok helyütt gyümölcseit ontó csonthéjas termesztését. Már most is fanyar, ám ízletes termékeket készítenek somból. A társaság először abban gondolkodott, hogy létrehoz egy saját kísérleti ültetvényt, ahol több nemzetközi fajtát tesztelnek, ám mivel ezek egyike sem volt bejegyzett fajta Magyarországon, feladták ezt az irányt, és úgy döntöttek, saját somot nemesítenek – mondták el a sonline.hu-nak a cégalapítók, Jankó Gábor és Aradi Péter.

A Húsos Som Társaság alapítói Gentischer Gábor ültetvényében (Forrás: sonline.hu)

 

A második lépés a technológia kidolgozása volt, a harmadik a kész termékké feldolgozás és ennek eladása. “A feldolgozott termékekkel az a célunk, hogy minél többet kóstoltassuk. Ebből a célból léptünk be a Somogyi Helyi Termék Egyesületbe, így több helyre eljuttathatjuk a termékeinket” – mondja Aradi Péter. Ezenkívül Ausztriában már kiállítóként vesznek részt az egyik legrégibb termőterülettel rendelkező vidéken, Sank Pöltentől délre. A tavalyi Pielachtaler Dirndlkirtagon már saját termékeikkel is bemutatkoztak a siófoki somosok. Legutóbb pedig a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen nyertek aranyérmet a somlekvárukkal.

A lekváron kívül somcsatni is készítenek, somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak. A környékbeli éttermekben és bioboltokban is megjelentek a Húsos Som Társaság termékei. Kérdés már csak az, hogy sikerül-e a közeljövőben a termékek elkészítéséhez elegendő ültetvényt telepíteni. Tehát gazdák jelentkezését várják a projekthez.

Forrás: agrarszektor.hu