Újraélesztené a siófoki Húsos Som Társaság a megyében egykor sok helyütt gyümölcseit ontó csonthéjas termesztését. Már most is fanyar, ám ízletes termékeket készítenek somból. A társaság először abban gondolkodott, hogy létrehoz egy saját kísérleti ültetvényt, ahol több nemzetközi fajtát tesztelnek, ám mivel ezek egyike sem volt bejegyzett fajta Magyarországon, feladták ezt az irányt, és úgy döntöttek, saját somot nemesítenek – mondták el a sonline.hu-nak a cégalapítók, Jankó Gábor és Aradi Péter.
A második lépés a technológia kidolgozása volt, a harmadik a kész termékké feldolgozás és ennek eladása. “A feldolgozott termékekkel az a célunk, hogy minél többet kóstoltassuk. Ebből a célból léptünk be a Somogyi Helyi Termék Egyesületbe, így több helyre eljuttathatjuk a termékeinket” – mondja Aradi Péter. Ezenkívül Ausztriában már kiállítóként vesznek részt az egyik legrégibb termőterülettel rendelkező vidéken, Sank Pöltentől délre. A tavalyi Pielachtaler Dirndlkirtagon már saját termékeikkel is bemutatkoztak a siófoki somosok. Legutóbb pedig a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen nyertek aranyérmet a somlekvárukkal.
A lekváron kívül somcsatni is készítenek, somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak. A környékbeli éttermekben és bioboltokban is megjelentek a Húsos Som Társaság termékei. Kérdés már csak az, hogy sikerül-e a közeljövőben a termékek elkészítéséhez elegendő ültetvényt telepíteni. Tehát gazdák jelentkezését várják a projekthez.
Forrás: agrarszektor.hu