Mezőgazdasági hírek

Ültetvénytelepítési határidők az AKG-ben

2022. április 4., hétfő

A VP Agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásra pályázóknak a Támogatói Okirat hiányában is úgy kell már januártól gazdálkodniuk, ahogyan azt vállalták a kérelemben. Most egy, az ültetvényekkel kapcsolatos aktuális határidőre hívjuk fel a figyelmet.

Ültetvénycserére (kivágásra és újratelepítésre) is lehetőséget ad a felhívás, azonban csak meghatározott időintervallumokban. A kivágást és újratelepítést is el kell végezni január 1. és március 31. között. Fontos, hogy az ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület egészén (lemért poligon – továbbiakban: KET) lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól. A felhívás szerint a kivágás és újratelepítés tényét nem kell bejelenteni, azonban a Gazdálkodási Naplóban azt rögzíteni kell.

A pályázati felhívás lehetőséget biztosított arra, hogy meglévő ültetvény nélkül is jelentkezhettek a Horizontális ültetvény tematikus előíráscsoportba. Ez esetben, ha 2022-ben már kifizetést is szeretnének kérni, úgy az ültetvényt a 2022. évi egységes kérelem benyújtásának szankciómentes benyújtásának napjáig el kell telepíteni. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy el nem telepített ültetvényre ne igényeljünk VPAKG kifizetést! Ez az igénylés jellegétől függően teljes KET, vagy részleges KET kizárást eredményezhet.

Az eltelepítés véghatárideje a 2023. évi Egységes Kérelem szankciómentes benyújtásának jogvesztő határideje, de ez esetben 2022-ben kifizetés nem igényelhető az el nem telepített részre.

Forrás: agroforum.hu