Mezőgazdasági hírek

Újra hét és fél éves csúcson járt a kukorica

2021. február 5., péntek

Vegyes kép alakult ki az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 1,8 százalékot, a kukorica 0,5 százalékot, a repce pedig 1,5 százalékot vesztett értékéből. A szójabab ára enyhén, 0,1 százalékkal emelkedett. Párizsban a repce és a kukorica drágult, a malmi búza stagnált a következő határidőre, a takarmánybúza pedig olcsóbb lett.

Az amerikai kukorica határidők ugyan csökkentek csütörtökön, de napközben 7 és fél éves csúcsot értek el, amit az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) erős kínai keresletről szóló megerősítése okozott. A szójabab jól zárta az erős heti exportértékesítést, mivel a kereskedők a brazíliai betakarítások miatt aggódtak. A búza kurzusa csökkent, annak ellenére, hogy a heti exportértékesítés magas volt az elemzői várakozásoknak megfelelően.

Az USDA szerint az amerikai kukorica exportértékesítése a január 28-án zárult héten elérte a 7,520 millió tonnát. Ez rekord és a mennyiségből 5,86 millió tonnát Kína vásárol. Az amerikai szójabab heti 824 000 tonnás exportértékesítése meghaladta a kereskedelmi becsléseket, 598 900 tonnát adtak el Kínába.

A brazil agrárminiszter elmondta, hogy az ország 133 millió tonna szójabab és több mint 103 millió tonna kukorica betakarítására számít, annak ellenére, hogy a túlzott esőzés miatt késnek a betakarítások. Az USDA helyi irodája 105 millió tonnára csökkentette a brazil kukoricatermelésre vonatkozó becslését, szemben az USDA központi, hivatalos előrejelzésével, amely 109 millió tonnát jelent.

A búzakereskedők értékelik a legutóbbi orosz bejelentést is, miszerint egy állandó mechanizmust terveznek beindítani a búza exportadójának kezelésére április 1-től.

A párizsi árutőzsdén sem volt határozott iránya a kereskedésnek. A takarmánybúza mínuszos, a repce és a kukorica pluszos napon volt túl, míg a malmi búza ugyanannyiba került a következő határidőre, mint egy nappal korábban. Egy tonna malmi búzáért 224,75 eurót adtak így záráskor márciusra. Napközben a 224 és a 226,75 eurós szint között mozgott a kurzus. Nem volt túl nagy az érdeklődés, mindössze 20 261 üzletet kötöttek a parketten. Májusra is csak 17 417 kontraktus jött létre, ez is átlag alattinak számít. Utóbbi határidőre 1 euróval a tonnánkénti 218,75 eurós szintig csökkent az árszint. A hosszabb, szeptemberi határidőre egyébként jó húsz euróval olcsóbb a búza, 197 eurót adtak egy tonnáért. Tehát a határidős piacon most a pillanatnyi ár magasabb, mint a későbbi hónapokra szóló határidős ár, ezt az úgynevezett backwardation helyzet. Ez arra utal, hogy hosszabb távon a búza árának mérséklődésére számítanak a kerekedők. A takarmánybúza 201,8 eurós árszintje 80 eurócentes árcsökkentést jelentett tonnánként. A kukorica 1,5 eurós plusz után 201,75 euróba került tonnánként. A repce 439,25 euró/tonnás árszintje pedig 2,75 eurós plusznak felelt meg.

Forrás: agroforum.hu