Mezőgazdasági hírek

Újabb német tartományban jelent meg az afrikai sertéspestis

2022. június 1., szerda

Németország jelentette az Állategészségügyi Világszervezetnek, hogy Baden-Württemberg tartományban afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizáltak egy házisertés-állományban. A héten egy Baden-Württemberg állam délnyugati részén található farmon mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát – adta hírül a feedstrategy.com. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) értesítése szerint ez az első ASP-járvány ebben a tartományban, míg az országban ez az ötödik házisertés-állomány, ahol megjelent a vírus.

Egy Emmendingen járásban található állomány az érintett, ahol a 35 sertésből, 16 elpusztult. A többi állatot levágták, hogy csökkentsék a fertőzés terjedésének kockázatát.

A fertőzés forrása nem tisztázott. Baden-Württemberg ugyanis nem határos egyetlen olyan állammal, tartománnyal sem, ahol korábban ASP-t jelentettek. Ezen túlmenően nem jelentettek megbetegedést a vaddisznóállományban sem.

A szövetségi mezőgazdasági minisztérium szerint az érintett farmon szabadtartásban nevelték a sertéseket. A helyi hatóságok a fertőzött hely körül védő- és megfigyelési körzet jelöltek ki és elrendelték az ellenőrzést.

Legutóbb ezen kitörés előtt, május 25-én a németországi állategészségügyi hivatal az erősítette meg, hogy 3925 ASP-vel fertőzött vaddisznót találtak az országban,

és amióta 2020 szeptemberében észlelték az első eseteket, a házi sertésekben négy telephelyen volt pozitív a vírusteszt.

Ezek egy farmot és két háztáji állományt érintettek Brandenburgban, valamint egy gazdaságot Mecklenburg-Elő-Pomerániában. 2021. november közepe óta Németország területén nem találtak pozitív esetet.

A Nébih ASP-tájékoztató oldalán található adatok szerint hazánkban házisertés-állomány eddig nem fertőződött meg az ASP vírusával. Legutóbb 2022. május 22-én két Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elhullott és két Hajdú-Bihar megyében állománygyérítési céllal kilőtt vaddisznóban mutatták ki a fertőzést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu