Mezőgazdasági hírek

Újabb járvány pusztítja itthon a víziszárnyasokat

2022. november 25., péntek

Madárinfluenza miatt Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén tilos a víziszárnyastartó telepek betelepítése. A járványkezelésről és a várható következményekről beszélt az Inforádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.

“Még nem nagy kiterjedésű és nem is olyan súlyos a járvány, ezért ha így maradna, azzal mindenki meg is elégedne” – mondta Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács elnöke közölte, hogy pillanatnyilag mindössze két megyében összesen tíz-tizenkét esetet jegyeztek fel., írta az Infostart. Ennek ellenére a hatóságok, összhangban a különböző európai uniós jogszabályokkal, a korábbiaknál lényegesen szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be: nemcsak a fertőzött és a korlátozás alá eső vidékeken léptették életbe a tiltó rendelkezéseket, hanem az érintett megyék egész területén.

Csorbai Attila elmondta még, hogy egyelőre csak a víziszárnyasok között mutatták ki a kórokozót.

Mint mondta, ezeket a fajokat jellemzően extenzív módon tartják, így nagyobb is a fertőződés veszélye, mivel az állatok könnyebben kerülhetnek kapcsolatba a kórokozóval. Egyébként – folytatta a szakember – az ezekben az ágazatokban tapasztalható visszaesés nem igazán a mostani megbetegedéseknek tulajdonítható, hanem inkább annak, hogy tavaly ősztől kezdődően gyakorlatilag egyik járványhullám követte a másikat. Ezek következménye az, hogy lényegesen csökkenni fog az idei esztendőben a víziszárnyas-termelés. Pecsenyekacsa esetében nagyjából 30 százalékos, míg a hízó ágazatok esetében, kacsát, libát is beleértve, akár 40-50 százalékos visszaesésre is lehet számítani.

A Baromfi Terméktanács elnöke szerint most az a legfontosabb, hogy mielőbb megállítsák a vírus terjedését. Ezt követően jöhet majd a gazdasági károk enyhítése.

Csorbai Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon érzékeny egyensúlyt kell megtalálni a szakhatósággal együttműködve. Vagyis szigorú, de betartható intézkedéseket kell hozni. Ezért időről időre felül kell vizsgálni a korlátozásokat, és azokat a járvány enyhülésével arányosan mérsékelni kell, ügyelve arra, hogy a gazdákat a lehető legkisebb károk érjék, mert csak így biztosítható a tenyésztők anyagi túlélése.

Forrás: agrotrend.hu