Mezőgazdasági hírek

Újabb enyhítések a madárinfluenzával kapcsolatban

2022. január 3., hétfő

Az állattartók együttműködése és a gyors hatósági intézkedéseknek köszönhetően újabb területeken nyílt lehetőség a madárinfluenza járvány miatti korlátozások enyhítésére, feloldására. A hatékony járványkezelés- és védelem érdekében a hatóság tematikus oldalain az érintettek és az érdeklődők folyamatosan nyomon követhetik a járványhelyzet alakulását.

Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy-egy térségében is lehetőség nyílt a madárinfluenza miatt elrendelt intézkedések enyhítésére. A szakemberek ugyanis nem regisztráltak újabb megbetegedést a területeken és letelt az érintett telepek előzetes fertőtlenítést követő minimális várakozási idő is. Ezek alapján az illetékes kormányhivatalok december 28-án elrendelték Kondorosnál a védőkörzet, míg Pátrohánál a megfigyelési körzet feloldását.

Az állategészségügyi hatóság a járvány jelentette gazdasági kár mérséklése érdekében – a szakmai szempontok betartásával és a maximális biztonságra való törekvés mellett – minden enyhítő intézkedést haladéktalanul meghoz. A járványhelyzet alakulásáról az érintettek és érdeklődők leggyorsabban és legkönnyebben a Nébih tematikus aloldalának kereshető adatbázisaiból tájékozódhatnak, így célszerű ezen oldalakat rendszeresen figyelemmel kísérni:

–    kitörések: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-kitoresek
–    korlátozással érintett települések: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-telepulesek
–    kereskedelmi információk: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-kereskedelmi-informaciok

Forrás: agrotrend.hu