Mezőgazdasági hírek

Új támogatási időszak kezdődik az agráriumban

2023. január 2., hétfő

A jelenlegi magas kamatszint nem kedvező az agráriumnak, de a bankszektor, azon belül is a Bankholding nem változtat az ágazat finanszírozásának lendületén. Hiába emelkedtek meg a termeléshez szükséges költségek, azokat elő kell teremteni a jövő évi termeléshez, aratáshoz, vagy akár az állattenyésztés takarmányozásához. Ez összegben mintegy 500 milliárd forint forgótőke bevonását jelenti.

Továbbra is három terület összehangolt munkájára van szükség Hollósi Dávid szerint: ez pedig a banki oldal, a támogatáspolitika, valamint az önerőből, hogy aztán végül a fogyasztókat ki lehessen szolgálni. Az MKB és a Takarékbank Agrár Üzletágazatának vezetője azt nyilatkozta a Növényvédőszer.hu portálnak, hogy a bankvilág nem hátrál meg jövőre sem, csak azzal kell számolni, hogy a támogatott termékek kivételével – például az Agrár Széchenyi Program – piaci kamatokkal történik a finanszírozás, ami 15 és 20 százalék közötti kamat.

Ezzel együtt kell élni és bele kell építeni a termelésbe. A beruházási oldalon kisebbek az igények az ügyfelek részéről, mert ez a kamatszínvonal nem kedvező, de a makrogazdasági elemzések szerint az alapkamatok a 2023-as év közepétől csökkenhetnek, ezért ha egy alacsonyabb kamattal tudunk kínálni valamilyen finanszírozást, akkor a beruházási hajlandóság is megváltozik -tette hozzá az üzletági vezető.

Az elmúlt évek ebből a szempontból szerencsések voltak, mert sok beruházás történt az országban, tehát nincsenek kényszerhelyzetben a gazdálkodók, hogy halaszthatatlan fejlesztésekre lenne szükségük. Ezeket a döntéseket a piac szokta generálni, a támogatási döntések, a pályázati kiírások, valamint a banki kamatkörnyezet. Az elmúlt hét-nyolc évben olyan időszakot éltünk, amikor voltak pályázatok, a piac is jól teljesített, tehát érdemes volt belevágni ezekbe a fejlesztésekbe, a kamat pedig csak néhány százalék volt.

Az ezeknek köszönhető beruházások termelnek, működnek és viszik az ágazatot előre, tehát nem kilátástalan az, amikor van egy-két év az agráriumban, amely nem a beruházásokról szól. De jó hír mindeközben, hogy új támogatáspolitikai ciklusba léptünk: újra lesznek beruházási támogatások a vidékfejlesztési programon belül, amelyekre pályázni kell és amikor a döntések megszületnek, akkor jöhet a bankszektor az előfinanszírozással, illetve a beruházási hitelek folyósításával.

Az őszi kimutatás szerint a vetésterület nem csökkent a megelőző évhez képest. Hollósi Dávid megjegyezte: „a hazai termelői kör uniós viszonylatban igen konszolidált, tehát akkor is vetünk, amikor nem aratunk”. -Ez erre az évre jelentősen igaz volt. A legfontosabb ezért szem előtt tartani a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzését, hogy azok rendelkezésre álljanak a forgalmazóknál. A termelési év elindult augusztusban a repce vetésével és záródik jövőre a kukorica betakarításával. Eközben az állattenyésztés folyamatosan dolgozik, a tejhozamokban például egyenletes a termelés, az átadási árakban érvényesíteni tudják a főbb ágazatok a megnövekedett költségeket, ami ismét elősegíti a termelői kedvet, amelyben a bankszektor partner. A támogatási oldalon október közepén megindult a normatív támogatások kifizetése, az élelmiszer ellátásunkban zavartól nem kell tartani. A nagyobb kérdés az ágazatban az, hogy a klimatikus éghajlati viszonyok hogyan alakulnak, vagyis lesz-e még egyszer ilyen aszályos helyzet, ami 1000 milliárdos kiesést okozott? Ha igen, az a termelői kedvet csökkenti. Egy aszályos év még nem dönt el mindent, de egymást követő kettő már igen -mondta végül Hollósi Dávid. 

Forrás: agrotrend.hu