Mezőgazdasági hírek

Új tagdíjstruktúrát vezet be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2023. június 9., péntek

Új, arányosabb teherviselést biztosító tagdíjstruktúrát vezetett be az idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület főigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a múlt évi aszály, illetve a háború hatásai miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre tekintettel a tavalyi, egymilliárd forintos kereten túl az idén további közel kétmilliárdos kedvezményt biztosítanak a tagságnak.

Arányosabb teherviselést hoz az agrárgazdasági kamara új tagdíjrendszere – írta meg a Világgazdaság. A lapnak Szedlák Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója elmondta: több nem várt nehézséggel tarkított tavalyi évben is sikerült helytállnia a kamarai rendszernek, a tagság érdekeit minden kihívás ellenére képviselni tudta a szervezet. 

A tagdíjrendszer azonban elavulttá vált, az elmúlt 10 évben a tagdíjak értéke elinflálódott. 

Az energiaválság miatt a működési költségek emelkedése jelentős tehertételt jelent a mintegy 400 ezer tagot képviselő, országos falugazdász-hálózatot működtető köztestületnek. Emellett a minimálbér és az átlagkereset is több mint a duplájára nőtt. A munkabérek alakulása pedig nagy befolyással van a kamara működésére, hiszen a központban és a 19 vármegyét felölelő vidéki hálózatunkban 1200 főt foglalkoztatnak, így a költségvetés több mint a felét a személyi jellegű kiadások teszik ki. Ennek tükrében a kamarának a jelentősen növekvő költségeket valamilyen formában be kellett építenie a tagdíjstruktúrába.

Szedlák Attila jelezte: a küldöttgyűlés döntése értelmében a minimum- és a maximumtagdíj között a korábbi, sávos rendszer helyett egy arányosabb teherviselést jelentő lineáris, a gazdasági teljesítményt lekövető szisztéma lépett érvénybe. A tagdíj az éves árbevétel 1,9 ezrelékét tesz ki.

A minimum- és maximumtagdíj mértéke pedig az előző évi bruttó havi átlagkeresethez igazodik. Az új minimumtagdíj a tavalyi bruttó átlagkereset egy százaléka, vagyis 5 ezer forint lett, ami reálértéken megegyezik a 10 évvel ezelőtti évi 2000 forinttal. A tagdíj maximuma az előző évi bruttó havi átlagkereset négyszerese lesz.

– Mivel a lineáris rendszer sokkal arányosabb teherviselést tesz lehetővé, így több tíz ezer gazdálkodónak kevesebb vagy közel hasonló összegű lesz a tagdíja, mint korábban – mutatott rá a főigazgató.

Szavai szerint az új tagdíjstruktúrának köszönhetően már nem fordulhat elő az, hogy ha valamely tag árbevétele akár egy forinttal is átlépi a III. tagdíjsáv felső határát, akkor éves tagdíja az ötszörösére, 30 ezerről 150 ezer forintra emelkedjen.

– Figyelembe véve, hogy ez egy új struktúra, illetve hogy az aszály és a háború miatt nehéz gazdasági helyzet áll fenn, ezért fontos volt, hogy az idén is díjkedvezményt nyújtsunk a tagoknak. Tavaly az aszályra és a szomszédunkban dúló háború miatt kialakult gazdasági helyzetre tekintettel egymilliárd forint összegben már biztosítottunk tagdíjkedvezményt. Az idén pedig további mintegy kétmilliárd forintos kedvezményről döntött a küldöttgyűlés, méghozzá olyan módon, hogy az érintettek több mint 80 százaléka részesül ebben – emelte ki Szedlák Attila.

Forrás: agrotrend.hu