Mezőgazdasági hírek

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

2019. július 16., kedd
Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Ha gépek, berendezések forgalmazási engedélyére az európai jóváhagyást az Európai Unió bármelyik tagállamában kiadják,  az érvényes az egész Unió területén.

Tehát az európai jóváhagyási tanúsítvánnyal rendelkező gépeket minden EU-országban el lehet adni és regisztráltatni.

Az ilyen típusú engedélyek kiadásának akkreditációját szerezte meg a Lengyelország  Észak-keleti részén lévő Czarna Białostocka mezőgazdasági gépgyártó üzeme, a Cynkomet.

Az európai jóváhagyás megszerzése érdekében – az uniós előírások szerint – a pótkocsiknak részletes teszteknek kell megfelelniük. Minden tesztet a Cynkomet Mezőgazdasági Technológiai Kutatási és Fejlesztési Központjában végeznek, amelyet 2018 szeptemberében alakítottak ki uniós forrásokból.

Ennek köszönhetően már forgalmazható a cég által gyártott két mezőgazdasági pótkocsi, a háromtengelyes T-608/3 bálaszállító pótkocsi, melynek kapacitása 14 tonna, és a kéttengelyes 10 tonna teherbírású T-608/2.

Az új modell teljes hossza közel 12 méter, amelyből a rakodótér 9,3 méter,  a két végére szerelt létrák közötti raktér 10 méterre terjed ki, de akár 11 méterre is kiterjeszthető.

Mindkét típus széleit oldalirányú mozgás elleni védelemmel látták el, és a rakfelület szélessége az oldalsó élek között több mint 2,4 m, ami lehetővé teszi a raklapok  szállítására is.

A T-608/2-es modellből gyártanak kisebb méretben is, amelynek hossza 7,5 méter.

A pótkocsik felépítményét nagy torziós szilárdságú zárt profilokból készítették, melynek korrózió védelmét horganyzással oldották meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu