Mezőgazdasági hírek

Új kérdőív a KAP egyszerűsítéséhez

2024. március 14., csütörtök

Újfajta kérdőívet tett közzé a Közös Agrárpolitika (KAP) idén tavasszal. Az „Egyszerűsítés – a gazdák nézőpontja” című felmérés célja, hogy megkönnyítse a gazdák adminisztrációs munkáját.

A Bizottság online kérdőívet készített a gazdálkodók számára az egyszerűsítéssel kapcsolatban, amely segíthet azonosítani a KAP-szabályokból, valamint az élelmiszerekre és a mezőgazdaságra vonatkozó egyéb szabályokból eredő adminisztratív terhek és összetettség forrásait, mind nemzeti szintű alkalmazásuk, mind pedig a hozzájuk kapcsolódó nyilvántartási és jelentéstételi kötelezettségek tekintetében.

Ezzel párhuzamosan interjúkat szerveznek a mezőgazdasági termelők szervezeteivel, hogy teljes képet kapjanak a helyzetről – írja a nak.hu.

Mikorra várható a kérdőív kitöltés eredménye?

A konzultáció eredménye várhatóan nyárra már világosabb képet fog adni a mezőgazdasági termelők által észlelt és tapasztalt főbb adminisztratív akadályokról.

Eredményeit egy 2024 őszén közzéteendő részletesebb elemzés fogja tartalmazni, amelynek célja annak megértése, hogy a közös agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó eljárások és szabályok, valamint az EU élelmiszer- és mezőgazdaságára vonatkozó egyéb uniós szabályok milyen terheket rónak a mezőgazdasági termelőkre – olvasható a nak.hu cikkében.

Ezzel kiszűrik az aggodalomra okot adó forrásokat és az e politikák és rendszerek uniós országokban történő alkalmazásának összetettségét – hogy azonosítsák azokat a területeket, ahol javítani lehetne.

A felmérés eredményeit egy részletes elemzés részeként 2024 őszén teszik majd közzé.

A legfeljebb 20 perces kérdőív kitöltésére március 7. és április 8. között van lehetősége a gazdálkodóknak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kér mindenkit, hogy feltétlenül töltse ki a kérdőívet, így figyelembe tudják venni véleményét. A nem kötelező kérdésekre is célszerű válaszolni.

Az online kérdőív itt érhető el, melyet a képernyő jobb felső sarkában a Language/Nyelv feliratra kattintva a magyart kiválasztva lehet átállítani magyar nyelvűre.

Forrás: Agroinform