Mezőgazdasági hírek

Új járványveszélyre figyelmeztet az ENSZ

2023. július 14., péntek

Az ENSZ három ügynöksége szerdán arra figyelmeztetett, hogy a madárinfluenza kitöréseinek világszerte tapasztalható folyamatos növekedése aggodalomra ad okot amiatt, hogy a vírus könnyebben megfertőzheti az embereket, és sürgette az országokat, hogy erősítsék meg a betegség felügyeletét és javítsák a higiéniát a baromfifarmokon – írja a Reuters.

Az év elején a madárinfluenza új, H5N1-es törzse, amely a vadon élő madarak körében rendkívül fertőző, robbanásszerűen terjedt el új földrajzi régiókban, megfertőzve és megölve számos emlősfajt, és felvetve az emberek körében kialakuló világjárványtól való félelmet.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azonban csak mintegy féltucatnyi olyan megbetegedést jelentettek, amelyek fertőzött madarakkal szoros kapcsolatban álló embereknél fordultak elő, és ezek többsége enyhe lefolyású volt.

Fokozott együttműködést kérnek

“Minden országot arra bátorítunk, hogy fokozzák e vírusok megfigyelésére és az esetleges emberi megbetegedések felderítésére irányuló képességüket” – mondta Sylvie Briand, a WHO járvány- és világjárványügyi felkészültségért és megelőzésért felelős igazgatója.

A WHO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Állategészségügyi Világszervezettel együtt közölte: az országoknak össze kell fogniuk az ágazatokon átívelő együttműködésben, hogy minél több állatot megmentsenek és megvédjék az embereket. Az ügynökségek azt is megjegyezték, hogy az országoknak meg kell osztaniuk az emberek és állatok vírusainak genetikai adatait a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokban.

2022 óta mintegy tíz ország jelentett madárinfluenza-járványt szárazföldi és tengeri emlősöknél egyaránt, többek között tenyésztett nyérceknél Spanyolországban, fókáknál az Amerikai Egyesült Államokban, valamint oroszlánfókáknál Peruban és Chilében.

Forrás: agrarszektor.hu