Mezőgazdasági hírek

Új hírek bárányfronton: így alakultak az árak a magántárolási támogatás bejelentése után

2020. május 15., péntek
A koronavírus-világjárvány okozta piaci zavarok ellenére az európai bárányárak a múlt héten tartották magukat, melyhez a magántárolási támogatás bejelentése is hozzájárult.

Az Európai Bizottság által bejelentett és az EU tagállamai által jóváhagyott 20 millió eurós magántárolási támogatás keretében 36 000 tonna friss bárányhúst 3-5 hónapos időtartamra vonnak ki a piacról – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez a mennyiség várhatóan az őszi időszakban kerül vissza, amikorra remélhetőleg a világjárványhoz kapcsolódó korlátozások a legtöbb országban enyhülnek. Bár a magántároláshoz nyújtott támogatás az EU-ban régóta fennálló, bevált piaci támogatás, azonban a szektorban az elmúlt 20 évben ez lesz az első ilyen intézkedés.

Az április 23-án indult, egyhónapos Ramadán-periódus a második hetébe ért, ezért a korábbi hetekben a vallási ünnephez kötődő fesztiválok miatti megnövekedett megrendelési igények pozitív hatásai − melyek a piacnak jelentős támogatást adtak az elmúlt hetekben − múlóban vannak. Ezt tükrözi a Romániában, a Közel-Kelet egyik legjelentősebb élőbárány-beszállítójánál tapasztalt erőteljes, 11%-os árcsökkenés. Ugyanakkor elmondható, hogy a francia árak kissé javultak az elmúlt héten, és a magasabb brit árak szintén pozitív hatással vannak az EU-27 értékeire, bár a spanyol értékek 3,4%-kal csökkennek a korábbi hét áraihoz viszonyítva. Az április 26-ával záruló, 17. héten a nehéz bárányok EU-átlagára 567,22 EUR/100 kg volt, ez az előző heti árakhoz viszonyítva 1,1%-os növekedést jelent.

Forrás: agrarszektor.hu