Mezőgazdasági hírek

Új fogalom a hibridválasztáshoz – Okos hibridek a gyakorlatban

2020. december 18., péntek

A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.

A precíziós technológiák fejlesztései lehetővé teszik és megkövetelik a szántóföldi növények, így a kukorica igényeinek minél hatékonyabb kielégítését. Ehhez ismerni kell a hibridek paramétereit és az eltérő környezeti hatásokra adott válaszait, hogy a genetikai potenciáljukról a lehető legtöbbet tudjuk meg. Különösen fontos a víz- és tápanyagstresszre adott növényi reakciók számszerűsítése és azok felhasználása a szántóföldi technológiákban. Ezen több éves vizsgálatok lehetővé teszik az adott hibrid minél jobb megismerését.

A KITE Zrt. Innovációs Központjának fejlesztői és a Debreceni Egyetem munkatársai közös munkájuk során az elmúlt négy-öt évben négy, a KITE Zrt. által forgalmazott hibridet is bevett a vizsgálataiba. Ezek az Armagnac, a Fornad, a Sushi, és a Loupiac névre hallgató termékeink. A cél az volt, hogy megmutassuk, a precíziós technológiában hogyan állják meg a helyüket és számszerűsítve leírjuk, hogy a vegetációs időszak különböző fázisaiban milyen az ideális állapot ahhoz, hogy a 18-20 t/ha-os termésszintet elérhessük.Vizsgálataink során az alábbi kritikus fenofázisokban végeztük méréseinket: a vetés, a hatleveles és 12 leveles állapot, a nővirágzás, a fiziológia érés és a betakarítás.

A vizsgálat az alábbi pontokra tért ki és rendelkezik pontos adattal:

  • a hibrid kelésétől a többi kritikus fázisig eltelt napok száma és a szükséges hőösszeg
  • a kelés aránya
  • az átlagos növénymagasság
  • hasznos hőösszegek a keléstől a betakarításig
  • csőhossz, csőátmérő, szemek száma, szemsorok átlagos száma
  • betakarításkori szemnedvesség
  • a vegetáció csúcsán milyen az ideális NDVI érték

Azok a hibridek, melyek ebben a vizsgálatban bizonyítottak a jövőben „SMART HIBRID” védjegyet kapnak, mely igazolja, hogy hibrid tesztelve lett és bizonyított precíziós technológiai környezetben. Ezzel lehetővé válik, hogy a termelő végig kísérje a vegetációs időszakot és a saját értékeit hasonlíthatja az ideális állapothoz a minél magasabb hozam elérése érdekében.

A kutatás nem áll meg, a terveink között szerepel, hogy a jövőben további kukoricahibrideket vonjunk be kísérleti sorozatba, és más fajokra is kiterjesszük azt.

A hibridek leírását tartalmazó kiadvány itt tölthető le.

www.kite.hu

Forrás: agrotrend.hu