Mezőgazdasági hírek

Ugrásszerű exportbővülésre számít az ENSZ

2022. augusztus 12., péntek

Az Egyesült Nemzetek Szervezete “nagy emelkedésre” számít azon hajók számában, amelyek Ukrajnából gabonát akarnak exportálni a Fekete-tengeren keresztül, miután megállapodtak a tranzitkezelési eljárásokról, és a havi 2-5 millió tonnás cél “elérhető” – mondta egy magas rangú ENSZ-tisztviselő.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ megállapodott a tranzitkezelésről, a júliusban kötött megállapodás értelmében Ukrajna fekete-tengeri gabona- és műtrágyaexportjának újraindításáról. Az eljárások 10 tengeri mérföldes védelmi övezetet tartalmaznak a hajók számára.

“Arra számítunk, hogy a tranzit iránti kérelmek számában nagy emelkedés jön” – mondta Frederick Kenney, az isztambuli Közös Koordinációs Központ ideiglenes ENSZ-koordinátora, amely a megállapodást felügyeli. “A két és öt millió tonna közötti cél elérhető” – mondta újságíróknak a havi exportra utalva.

Az ENSZ hangsúlyozta, hogy az exportügylet kereskedelmi – nem humanitárius – művelet, amelyet a piac vezérel majd. Minden hajót át kell vizsgálni, hogy eloszlassák az orosz aggodalmakat, hogy fegyvereket csempészhetnek Ukrajnába. “A jövő hét elején átfogó felülvizsgálatot fogunk végezni az eljárásokon, hogy megnézzük, mit kell módosítani és javítani” – mondta Kenney.

A megállapodás célja, hogy segítsen enyhíteni a globális élelmiszerválságot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint tovább rontott Oroszország ukrajnai háborúja, és további tízmillió embert taszított éhezésbe.

Kenney elmondta, hogy a jelenlegi prioritás az, hogy a megállapodás tárgyát képező három kikötőben – Odesszában, Csornomorszkban és Juzsnijban – mólóhelyet szabadítsanak fel, hogy új hajók érkezhessenek és rakományt rakodhassanak be. Eddig még nem érkezett búzaszállítmány kukoricát, szójababot, napraforgóolajat és -lisztet szállító hajók indultak.

Ukrajna gabona-, olajosmag- és növényi olajexportja 22,7%-kal nőtt júliusban júniushoz képest, 2,66 millió tonnára, köszönhetően a megnövekedett búza- és árpaszállítmányoknak – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

A minisztérium szerint a júliusi export 412 ezer tonna búzát, 183 ezer tonna árpát, 1,1 millió tonna kukoricát, 362 100 tonna napraforgót tartalmazott.

A minisztérium azonban külön közleményben közölte, hogy a 2022/23-as szezonban az ukrán gabonaexport még mindig csaknem 52%-kal esett vissza éves szinten, 2,2 millió tonnára.

Forrás: agroforum.hu/