Mezőgazdasági hírek

Továbbra is terjed az ASP Németországban

2020. október 23., péntek

Egy újabb, az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőzött vaddisznót találtak Németországban, ezúttal is az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban, a lengyel határtól nem messze. Lengyelországból, a szigorú német óvintézkedések ellenére terjedt át a vírus az országba.

A szeptember 10-i első észlelés óta ez volt a 71-ik eset Németországban; az ASP-t eddig kizárólag vaddisznókban mutatták ki, ami azt mutatja, sikeresek a házisertések védelmében hozott intézkedések – írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.


Ugyanakkor az is tény, hogy Kína és több másik távol-keleti ország szeptember óta betiltotta a német sertéshús behozatalát, így annak ára jelentős mértékben csökkent.

Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter néhány napja arról beszélt, hogy az ország sertéstenyésztőire ez, illetve a koronavírus-járvány miatt csökkentett vágóhíd-kapacitás is negatív hatással van. Egyelőre nem látja indokoltnak, hogy az állam a helyzetre való tekintettel anyagi támogatást nyújtson a tenyésztőknek-tette hozzá a miniszter.

A németországi gazdaszervezetek folyamatosan hangoztatják, hogy a sertéstelepeken egyre nagyobb számban vannak a vágásérett, eladatlan állatok.

Forrás: agrotrend.hu