A FAO élelmiszerár-index 2%-kal emelkedett, miközben a gabonapiacok jól ellátottak.
Róma, 2020. szeptember 8. – Az alapvető élelmiszertermékek árának irányadó indexe tovább emelkedett szeptemberben. A fő ok a növényi olajok és a gabonafélék drágulásában keresendő – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) anyagában.
A FAO élelmszerár-index 2%-kal emelkedett augusztus óta és így 5%-kal haladja meg a tavaly ilyenkori értéket.
A gabonafélék összesített árindexe 5%-os havi növekedésével 13%-kal került magasabb szintre az egy évvel korábbi értékhez képest. A búza magasabb jegyzése volt a fő felhajtóerő, annak élénk kereskedelme, továbbá a termelés esetleges csökkenése miatti aggodalmak a déli félteke és az európai őszi búza esetében. A kukorica szintén drágult az Európai Unió alacsonyabb termelési kilátásaira adott válaszként. A cirok és árpa nemzetközi ára szintén emelkedett, míg a rizsé nem változott.
A FAO havi élelmiszerár indexe a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek árváltozását követi le.
A növényi olajok árindexe 6%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, az idei év szinte legmagasabb szintjét elérve, miután a pálma-, napraforgó- és szójaolaj nagy kereslete felnyomta az árakat.
A húsár-index mérsékelt csökkenést (-0.9%) mutatott, részben Kína döntésének hatására, ahol betiltották a sertéshús importját miután Németországban vaddisznóban azonosították be az Afrikai sertéspestist.
A tejtermékek összesített árindexe szinte változatlan maradt, miután a vaj, sajt, sovány tejpor árnövekedését ellensúlyozta a teljes tejpor árában bekövetkezett csökkenés.
A cukor ára 2,6%-ot csökkent, reagálva a várható termelési többletre a globális cukortermésben, támogatva India és Brazília erős kibocsátása által.
Jól ellátott gabonapiacok
A FAO frissített előrejelzése szerint a korábban becsültnél valamelyest kevesebb, 2 762 millió tonnányi gabonatermés várható a 2020-as szezonban, ami 2%-kal meghaladva a tavalyi mennyiséget történelmi rekordot jelent.
További részletek a FAO FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében olvashatók.
Forrás: FAO