Mezőgazdasági hírek

Több okból is kilátástalan helyzetben a magyar méz

2023. június 21., szerda

Soha nem volt ilyen kilátástalan a méhészek helyzete, mint idén, dől a gyenge minőségű import Magyarországra és egész Európába – mondta az InfoRádióban a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, Somogyi Gyula. Egyébként sem lesz erős az idei év.

2022-ben jelentős mennyiségű akácméz termett, és jó volt a vegyes virágméz éve is, ennek ellenére Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke jelezte: a méz nagy része bent áll a hordókban, nem kell a felvásárlóknak, mivel nagy mennyiségű, vámmentes ukrán és “hamisított” kínai méz érkezett Európába, Magyarországra is – írja az Infostart.

“Folyt tavaly egy vizsgálat a hamisítás ügyében, és kiderült, a boltok polcain 50 százalékban hamisítvány áll” – erősítette meg. A példa kedvéért elmondta:

Nagy-Britanniában és Törökországban 100 százaléknyi a hamisítvány mértéke.

“Az olcsóbb import miatt nem kell a mi mézünk, idén pedig több fagykár is volt, háromszor-négyszer is megfagyott az akácvirág Zalában. Az akác akkor fagy meg, amikor rügypattanás van, mint a kajszibarack. Ami lesz rajta virág, az sarjúvirág, nem ad nektárt, illetve nagyon keveset.”

Most vannak a pergetéseknél, és már látja, jó helyzet sehogyan sem lesz.

“Kevés méz lesz, kevés lesz a repceméz is. És most is olyan időszak van, hogy folyamatosan esik az eső, és nagyon kevés nektárt tudnak gyűjteni a méhek. Az országban több helyen elmondható, hogy hasonló a helyzet. Felvásárlás nincs, egy-két hordóval talán a tavalyi mézből. Nagyon rossz a helyzetünk, kilátástalan” – folytatta.

Elmondta még, a cukor ára nagyon elszállt – a duplájára –, az üzemanyagé szintúgy, a méhészek megélhetése is veszélybe került, “annyit nem termeltek a méhek, hogy a költségeket behozzák idén”.

A megoldást “senki sem látja” szerinte, de Brüsszelben lehetne a kulcs.

“Most még bőven van méz, de tenni kellene valamit, nagyon egyszerű: rendes, természetes mézeket kellene behozni, ha már Európa nem tudja ellátni a mézszükségletét, nem azokat a termékeket, amelyeket a Távol-Keleten előállítanak, és nem szabadna vámmentesen ráengedni a magyar méhészekre az ukránt sem” – ecsetelte Somogyi Gyula, aki szerint a magyar méz követelményei nagyon szigorúak, nem lehet benne antibiotikum, ez a követelmény az ukránra nem áll.

Forrás: agrotrend.hu