Mezőgazdasági hírek

Több megyében egyszerűen nem termett kajszi, de a meggyet is megtépázta a fagykár

2021. szeptember 3., péntek

A csonthéjasok betakarítása gyakorlatilag befejeződött hazánkban, és az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) felmérése szerint a termésátlagokon igencsak érezhető a tavaszi fagyok hatása. Az AKI nyári munkákról szóló összefoglalója a 2021. augusztus 13-i állapotokat adja közre.

Az idén 2855 hektárról takarítottak be cseresznyét, az országos termésátlag 3,8 tonna hektáronként. A legnagyobb ültetvényfelület Heves megyében van, 534 hektár, aztán Szabolcs-Szatmár-Bereg következik 475, majd Bács-Kiskun 340 hektárral. Meggyből több mint 13 900 hektár ültetvényt tart számon az AKI, és az idei termésátlag 5,1 tonna hektáronként. Az összes ültetvény harmada, 4748 hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, az ottani termésátlag 6,8 tonna lett.

A legnagyobb terméskiesést Bács-Kiskunban szenvedték el a meggytermesztők, az ottani 1487 hektáron mindössze 0,6 tonna lett a termésátlag. A legjobb eredményt a heves megyei gazdák könyvelhették el, 9,2 tonnás átlagtermést értek el összesen 1390 hektáron.

Őszibarackból a tervezett terület több mint 80%-án végeztek a szürettel. Összesen 2885 hektár ültetvény alapján az idei átlagtermés 3,5 tonna hektáronként. A hazai őszibarackosok majdnem fele Csongrád-Csanád megyében található, 1229 hektáron az ottani termesztők pont 2 tonnás átlagtermést produkáltak a tavaszi fagyok következtében. A Budapest környéki és Pest megyei ültetvények kevésbé károsodtak, az átlagtermés 8 tonna lett, ez a legmagasabb hozam az idén az országban.Kajsziból is lefutott a szüret zöme augusztus közepére, 5626 hektáron az országos termésátlag 1,3 tonna lett.

Több megyében egyszerűen nem is termett kajszi az idén, ilyen Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye, de a Bács-Kiskun megyében regisztrált 23 kilogrammos, vagy a Vas megyei 103 kilogrammos termésátlag is gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu