Mezőgazdasági hírek

Terménypiac: megtört az áremelkedés a világban

2020. július 20., hétfő

Július második hetében megállt az árak emelkedése és enyhe csökkenésnek lehettünk tanúi a terménypiacokon.

A hét első felében még emelkedtek a jegyzések, a búza áremelkedésének eredményeként. Ezt részben az okozta, hogy a legutóbbi vételi tenderén Egyiptom viszonylag kevés ajánlatot kapott és 8 USD/to-val magasabb FOB áron kötötte le a megvett tételeket. Az áru orosz származású és két korábbi hírt is megerősített. Az egyik, hogy a vártnál jobb az eddig betakarított tételek minősége és a korábban lekötött, 11,5 %-os fehérje tartalmú tételek teljesítése nehezebb lehet. Emiatt az ukrán búza áraknál is a tavalyi 5 USD/to/fehérje% különbség 1 USD/to/fehérje%-ra csökkent. A takarmány búza ára továbbra is kb. 10 USD/to-val alacsonyabb.

A másik szóbeszéd az egyéb származású, román/bolgár vagy francia áru kínálatának elmaradása. A Fekete-tengeri román vagy bolgár ajánlatok hiánya részben a betakarítás csúszása, részben a vártnál alacsonyabb eddigi eredmények miatt következett be és ezeken a piacokon is emelkedtek az árak.

A búza jegyzése a hét végére újra lefelé fordult, miután az amerikai piacokon a korábbi eladások lezárása miatti vételek csökkentek és a pénzügyi alapok újra inkább eladók voltak. Ezt követte a párizsi jegyzés is, a hét végére és a 20-ával kezdődő hétre a betakarításhoz alkalmassá válik az idő is. Eközben a német parasztszövetség is emelte várakozásait a hozamokat illetően s bár továbbra is a korábbiaknál alacsonyabb lesz a termés, de az eddigi negatív hangulathoz képest javult a helyzet.

Az olajosmagvaknál a szójabab ára csökkenéssel kezdte a hetet, majd tudott erősödni, miután az exportadatok napvilágot láttak és igazolódott, hogy szóját és a kukoricát vett Kína, ami a további eladások reményét erősítette. A repcemag esetében az is segítette az árak stabilitását, hogy a maláj pálmaolaj ára is tudott emelkedni, a jobb távol-keleti kereslet miatt.

Az árak alakulását mutatja ábránk is, ahol a kukoricára vonatkozó FOB Duna jegyzés hiánya miatt a Kaposváron vagonba rakott /FCA/ árindikációt tüntettem fel. Ez brókerektől kapott információn alapul és a továbbiakban a következő negyedéves olasz rendeltetésű szállításokra vonatkozó árközléseket fogjuk feltüntetni. Alapesetben a kelet-magyarországi árak a kaposvári bázisárhoz képest 6-7 EUR/to-val alacsonyabbak, az egyes állomásokon eltérő árkülönbségekkel.

A hazai helyzetet nehéz felmérni, sok a bizonytalanság, de összességében úgy tűnik, az árpa a vártnál jobb, a repce kicsit gyengébb, míg a búza ismételten inkább jobb eredményt hoz. Az árpa minőségénél a hektolitertömegnél ritkább a probléma – megvan a 63-65 kg/hl súly, amit az exportpiac megkövetel. A repcéknél kevés eredményt lehetett eddig hallani, ez azt is jelentheti, hogy nincs különösebb gond, de a laborvizsgálatok itt több időt igényelnek – én inkább ennek tudom be, hogy nem nagyon vannak hírek.

A búza továbbra is heterogén, de a hozamok mintha jobbak lennének, mint amit a termelők vártak. Sajnálatos, hogy a korábban heti rendszerességű betakarítási jelentéseket az Agrárminisztérium nem adja ki, az segíthetné a termelők döntését is az értékesítések ütemezésében.

A jobb hozamok, még ha a minőség gyengébb is, lehetőséget adnának a termelőknek árujuk egy részének értékesítésére, azonban ha a hozamok lényegesen alacsonyabbak, úgy inkább a tovább-tárolásra kell felkészülniük. Ezek a döntések tonnánként 2-3ezer forintos különbségeket is jelenthetnek, nem mindegy így, mire kell készülni. A hét végén jellemző árfolyamok és a nemzetközi piacok jegyzései alapján a malmi búza árszintje 52-53ezer Ft/to-ra jön ki a Duna vagy a vagonos szállítási lehetőségek közelében, a termelők telephelyén gépkocsira rakva. (A táblázatban szereplő árindikációból a kikötőbe szállítás és egyéb járulékos költségeket le kell még vonni!)Az új kukorica ára is a tavalyi szinteken van, a magasabb forintos ár a magasabb Ft/EUR árfolyamnak köszönhető.

A repcénél stabilizálódott az ár és nem kizárt, hogy további erősödés jöjjön, de nem érdemi, inkább csak alkalmi lesz a magasabb ár.

Összességében a 3-4 héttel ezelőtt várthoz képest esély van a jobb árbevétel elérésére, bár a kereskedelmi forgalom lassan kezd lendületbe jönni, a minőség ismerete várhatóan ezen is javítani fog.

Forrás: agroforum.hu