Mezőgazdasági hírek

Terményárak: korrekció és várakozás az eredményre

2020. november 9., hétfő

November első napjai hoztak válaszokat a múlt heti kérdésekre és ami számunkra érdekes: a jegyzéseknél az október utolsó napjaiban bekövetkezett árcsökkenés korrekció volt, nem trendforduló.

A hét másik válasza az amerikai elnök-választás lassan kialakuló eredménye, ami így vasárnap délutánra úgy látszik változást hoz a Fehér-Ház lakójának személyében és Joe Biden lesz az új elnök. Az első kommentárok alapján nem várható jelentős változás a kül- és a külgazdasági politikában, főleg ami Kínát illeti. A vámháború már lecsendesedett, ömlik a szójabab az USA-ból Kínába. Kína szójababimportját a legfrissebb elemzések már 100 millió tonna fölé várják, ami 5-10 %-kal nagyobb, mint a tavalyi és közel 20 %-kal nagyobb, mint két éve volt. Ez is jelzi, az elmúlt évek készleteinek felhasználását követően a készletek feltöltése folyik tovább.

Hasonló mozgás játszódik le a kukorica piacán is és a héten megjelent hírek szerint ez a szezon folyamán tartós folyamat lesz és főként az USA-beli árualapok iránti keresletet tarthatja élénken. Ennek oka a dél-amerikai kedvezőtlen időjárás és az így várható alacsonyabb terméskilátás, ami majd 2021. elején érezteti hatását.

Az európai és az orosz vetési és egyéb őszi munkák ugyanakkor jól haladnak és emiatt az árak alakulásában inkább a tartott tendencia várható.

A párizsi tőzsdei áraknál is ez volt a vezető tényező, így a decemberi búza és a márciusi kukorica jegyzés a hét elejei mélypontról felfelé mozdult, de pénteken már nem tudott tovább emelkedni. A novemberi határidős kukorica jegyzés a héten kifutott, így alakulása már nem volt érdemleges hatással a piacokra.

táblázatban látható további fizikai piaci jegyzésekben tükröződik a már jelzett egy hetes csúszás, de az időközben bekövetkezett változások is hatással voltak, így a jegyzések többsége nem változott.

A nemzetközi piaci árak így inkább csökkenő tendenciájúak voltak, főként a kukoricánál, ahol a kereslet csökkenése, a vevők kivárása is érezhető volt. A búzánál a korábbi fekete-tengeri áremelkedés is megállt, a heti egyiptomi tender hatására az október 27-ei csúcsértéket követő 12-15 USD/to-s csökkenést követően most 2-3 USD/to-s emelkedést jegyeztek fel.

A legfontosabb hazai esemény a kukorica betakarítása továbbra is. A legfrissebb hivatalos jelentés alapján az átlagos hozamok tovább emelkedtek és a jelenlegi 74 %-os állás mellett a nyugat-magyarországi megyékben vannak leginkább lemaradva a gazdák a kukorica betakarításával. A vastag bordó vonallal jelzett eredmények jórészt a korábbi évek átlaghozamai fölött vannak, így a mostani hozamok alapján 8,3 millió tonnás termés várható.

Az egyéb terményeknél csendesebb a piac, különösebb új érdeklődés nem jelentkezett, az export hozhat keresletet, de ott már ez az év telítettnek látszik, a kereskedők már 2021. első negyedévére keresik az árualapokat.

Mindezeket összesítve itthon is tartott árakra számíthatunk, a kukorica áránál azonban még jöhet árcsökkenés elsősorban a kínálat növekedése, a betakarítási nyomás miatt, ahogy lassan az aratás végéhez közelítünk.

Forrás: agroforum.hu