Mezőgazdasági hírek

Terményárak: drágulás a rekordbetakarítási várakozás ellenére

2020. augusztus 14., péntek

Chicagóban a búza 0,7 százalékot vesztett értékéből, míg a kukorica 1,1 százalékot, a szójabab pedig 1,2 százalékot szedett magára. A repce ára az Egyesült Államokban 0,9 százalékkal csökkent. Európában is vegyes volt a kép, ezúttal a malmi búza és a takarmánybúza lett olcsóbb, míg a repce és a kukorica kurzusa emelkedett.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) heti jelentésében megerősítette, hogy hatalmas termás várható ebben az évben mind a kukorica, mind a szójabab földeken. Előzőnél rekordév, utóbbinál a második legjobb betakarítási szezon lehet az idei. Ezzel párhuzamosan az USDA a készletvárakozásit is megemelte. A becslésekbe még nem tartozik bele az az időszak, amikor a viharos időjárás jelentős termőterületeken okozott nagy károkat Iowa és Illinois területén.



“A kereskedők így nem kizárólag USDA-jelentés alapján hozták meg döntéseiket. Tekintettel voltak az Egyesült Államok időjárási fejleményeire és a közelmúltbeli piaci hatásokra, amely hatalmas veszteségeket okozhat Iowa és Illinois területén” – mondta Terry Reilly, a Futures International árupiaci elemzője.

A szójabab piacán a magánexportőrök arról számoltak be, hogy 258 ezer tonna szójababot értékesítettek kínai vevőknek és 120 ezer tonna szójababot ismeretlen rendeltetési helyekre. A fizikai leszállításokra a 2020/21-es gazdasági évben kerül sor.

Párizsban korrigálta a piac az előző napi mozgásokat, ezúttal a malmi búza és a takarmánybúza ára csökkent, miközben a kukorica és a repce drágult. Egy tonna malmi búza 177,5 euróba került, ami 25 eurócentes mínuszt jelentett. Nem mozogott túl széles tartományban a kurzus, a 177 és 178 euró közötti sávban maradt a grafikon. Összesen 11 955 kontraktust kötöttek, ami átlag alattinak számít. A takarmánybúza 1,05 eurós csökkenést követően 161,7 euró/tonnán hagyta el a parkettet. A repce 3 eurót szedett magára és 376,5 euró/tonnás szintre drágult. A kukorica ára 25 eurócenttel ment feljebb és 163,75 euró/tonnán ment pihenőre.

Forrás: agroforum.hu