Mezőgazdasági hírek

Teljesen megváltozhat a permetezés Magyarországon: erre készülhetnek a gazdák

2022. január 28., péntek

Rengeteg fejlődési lehetőség van a digitalizációban. Én úgy gondolom, a permetezés lesz az, amiben a következő időszakban óriási előrelépés várható – jelentette ki Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy milyen következményekkel járhat a fenntarthatóság követelménye a jövőre nézve, illetve beszámolt a vállalat legújabb raktárfejlesztéséről is.

A precíziós gazdálkodás Magyarországon már régóta ismert, az első lépés automatikus kormányzás volt, és ezt már jó ideje használják a magyar gazdák – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember kiemelte, hogy hazánk nagyon jó helyzetben van ilyen téren, hiszen öt független korrekciós jelszolgáltató is működik az országban. Emellett a 120-150 lóerő teljesítmény feletti traktorokban és más, nagy értékű gépekben már mindenhol alapfelszereltségnek számít az automata kormányzás. Ez Nyugat-Európában még nincs így mindenütt – mutatott rá Harsányi Zsolt, hozzátéve, hogy Közép-Kelet-Európához képest pedig még jelentősebb Magyarország előnye.

A precíziós gazdálkodás emellett sok mást is hoz, a traktorok – a különböző hozamtérképek alapján – képesek ISOBUS-on keresztül vezérelni a műtrágya-kijuttatást, de a megfelelő térképek és talajadatok alapján a vetést is. Harsányi Zsolt kiemelte, hogy ezeket a feladatokat a gépek már el tudják látni. Ahogy a szakember fogalmazott, már most is nagyon sok ilyen gép van Magyarországon, és a digitalizációs pályázatnak köszönhetően ezek száma a következő két évben tovább fog növekedni.

Rengeteg fejlődési lehetőség van a digitalizációban. Én úgy gondolom, a permetezés lesz az, amiben a következő időszakban óriási előrelépés várható – jelentette ki Harsányi Zsolt.

A szakember elmagyarázta, hogy a gazdák annak függvényében állíthatják majd be a fúvókákat, hogy permetszert vagy folyékony műtrágyát akarnak-e kijuttatni, illetve ezeket egyénileg is lehet majd vezérelni. Harsányi Zsolt szerint a jövőben a drónok által készített gyomtérképek és állománytérképek segítségével zajlik majd a növényvédelem a táblákon. Lehet, hogy így fele annyi vegyszert kell csak kijuttatni, mint korábban, de ahol szükség lesz rá, ott kint lesz a megfelelő mennyiségű hatóanyag – emelte ki az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Harsányi Zsolt rámutatott, hogy a fenntarthatósági előírásokból kifolyólag bizonyos vegyszereket nem lehet majd használni, az meg fogja drágítani a növényvédelmet, de a gépesítés azt a célt szolgálja, hogy ezeket a költségeket minél jobban le tudják csökkenteni.

Harsányi Zsolt beszámolt arról is, hogy a cég hogyan bővítette a tavalyi év során a bajai Alkatrész Logisztikai Központját (ALK), és hogy erre azért volt szükség, mert a gépek egyre nagyobbak, szélesebbek és bonyolultabbak lesznek, és egyre több alkatrészt kell raktározni. A kapacitásbővítés a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián elnyerte az Év agrárberuházása díját, amelyet cég ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt vehetett át.

Forrás: agrarszektor.hu