Mezőgazdasági hírek

Technológiák, amik reményt adnak a fenntartható jövőnek

2021. november 22., hétfő

A mielőbbi lépések nélkülözhetetlenek.

Vita nélkül elfogadhatjuk azt a gondolatot, miszerint egy élhető jövő érdekében mielőbbi lépéseket kell tennünk. Mivel a természet és az ember kapcsolata az utóbbi másfél évszázad alatt teljesen átalakult, az ökológiai egyensúly felborult, a biodiverzitás egyre több helyen számolódik fel. A következményekkel számolnunk kell, de talán még nem késő cselekedni – írja az Ecolounge. A károk így is mély nyomott hagynak, de hogy ezek az árkok ne mélyüljenek tovább, kizárólag a belátó viselkedés jelenthet megoldást.

A centrum országok együttes lépéseivel a periféria országokban is esély lenne a változásra, de ehhez mielőbbi cselekvésre van szükség. De mik azok a lépések, amik esélyt adnak? A technológia lehet a gyógyír? 

Zöldebb építészet

A zöldebb építészet egyik ágának lényege, hogy a természetes fényre támaszkodva az energiafelhasználás jelentősen lecsökken, valamint az élő rendszerek intelligens technológiákkal való ötvözésével a hőveszteség is redukálódik, amivel együttesen gyakorlatilag passzív épületekké válnának. Hatékony megoldást jelent továbbá, ha a növényfalak minél gyakoribb beiktatásra kerülnek az épületek kialakításakor, mivel ezeknek a felületeknek nem pusztán a látványban rejlik az erejük, hanem a levegő tisztításának képessége, a hőmérséklet csökkentése is jó tulajdonságuk.A szennyvíz mint energiaforrás

Nem új keletű, annál előremutatóbb az a kutatás, amit amerikai szakemberek végeztek, és amelynek során szennyvízből állatottak elő elektromos áramot. Munkájuk során sikerült megtisztítani a vizet is, ami szintén kulcsjelentőségű a jövőt tekintve.

Biomassza-pirolízis

Egyelőre nem magáról a kiforrott eljárásról, de potenciális megoldásról van szó. A hulladék elégetésének olyan módja, ami energiahordozót hoz létre, tehát már létező eljárás, de hogy eközben milyen mértékű légszennyezés, károsanyag-kibocsátás történik, mennyi a befektetett és kinyert energia, az közel sem elhanyagolható.

Forrás: agrotrend.hu