Mezőgazdasági hírek

Tavaszi gyepápolás: így lesz igazán szép a pázsit!

2021. február 1., hétfő

A zöldellő, egységes, sűrű pázsit minden hobbikertész álma. Ugyanakkor sajnos gyakran előfordul, hogy erőfeszítéseink ellenére valahogy nem lesz tökéletes az eredmény. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket tavasszal érdemes elvégezni, de szó lesz a helyes fűnyírás és locsolás rejtelmeiről is.

Tavaszi nagytakarítás a pázsiton

Az első teendők már március közepétől kezdődnek. Ahogy beköszönt az enyhébb idő, és már tartósan 10 C° felett alakul a hőmérséklet, előkerülhet a seprű és gereblye. Első feladatunk, hogy megtisztítsuk a gyepet a ráhullott levelektől, gallyaktól, megelőzve ezzel a gombatelepek kialakulását. 

Mielőtt a gyepápolás további lépéseibe belekezdenénk, végezzünk gyors állapotfelmérést, hiszen ez meghatározza majd a következő lépéseket. Mennyire sűrű a gyeptakaró? Vannak-e élettelen, fakó foltok, amelyek tápanyaghiányt jelezhetnek? Van-e jele bármilyen betegségnek, különös tekintettel a gombás fertőzésekre?

Ne hagyjuk ki a gyepszellőztetést! 

A lehullott, elsárgult és elhalt növényi maradványok egy tömör réteget képezhetnek a talaj felszínén. Ha nem lazítjuk fel ezt a réteget, a fű új hajtásai nehezebben tudnak növekedni, és a gyökérzet is kevesebb tápanyaghoz jut. Ezért érdemes évente minimum egyszer, de inkább kétszer (tavasszal és ősszel) gyepszellőztetést végezni.

A gyepszellőztetéshez gyepszellőztető gépre van szükség, ennek ára nagyságrendileg megegyezik a fűnyíró árával. A munkát valamelyi fűnyírás után végezzük, fontos, hogy a gyep mélyre legyen vágva.

Elsőre ijesztőnek tűnhet az eredmény, hiszen a művelet után közvetlenül inkább úgy tűnik, mintha inkább kiírtottuk volna a gyepet, de nem szabad megijedni! 3-4 hét múlva már látható majd a gyepszellőztetés fantasztikus hatása! Az új hajtások sokkal könnyebben bújnak elő, javul a talaj nedvességtartalma és a gyökerek is könnyebben jutnak tápanyaghoz. A gyep igényeinek megfelelő tápanyagpótlás

A tápanyagpótlás létfontosságú a pázsit megfelelő fejlődéséhez. Tavasszal eleinte nitrogénysúlyos gyeptrágya javasolt, de ezt tartósan ne használjuk, mivel túlhajtáshoz és szártő gyengeséghez vezethetnek. 

Amennyiben ősszel nem történt tápanyagpótlás, és a füvön láthatóak a tápanyaghiány jelei, érdemes akár az ajánlott mennyiség másfélszeresével dolgozni. Akkor is előfordulhat tápanyaghiány, ha ősszel gyeptrágyáztunk, de nem szerves trágyát alkalmaztunk, ilyen esetben előfordulhat, hogy a tápanyagok nem szívódtak fel kellőképpen. A tápanyagpótlást a gyepszellőztetés után érdemes végezni.

Nem mindegy, hogyan nyírjuk a füvet

Az első fűnyírás mindenképpen száraz talajon, száraz időben történjen. Fontos tudnivaló, hogy a pázsitfüvek a levelekben tárolják a tápanyag nagy részét, ezért egyszerre a levelek hosszának egyharmadánál többet nem szabad levágni! Ha túl hosszú a gyep, inkább több lépésben, fokozatosan érjük el a kívánt hosszúságot!

Májustól érdemes heti minimum egy, júniustól akár két alkalommal is lenyírni a füvet, ugyanis minél gyakrabban nyírunk, annál szebb és összefüggőbb gyeptakaróval büszkélkedhetünk majd. A fűnyírásra a késő délutáni, koraesti órák a legalkalmasabbak, semmiképpen ne a legnagyobb hőségben végezzük el a munkát!

Hogyan öntözzünk?

A legegyszerűbb, legkényelmesebb megoldás természetesen az öntözőrendszer kiépítése, így folyamatosan biztosíthatjuk a megfelelő vízellátást. Ha nem szeretnénk öntözőrendszert kiépíteni, akkor heti minimum 2-3 alkalommal végezzünk bőséges öntözést lehetőleg a napfelkeltét követő órákban. 1 négyzetméternyi vízre nagyságrendileg 20-30 liter víznek kell jutnia! 

Forrás: agrotred.hu