Mezőgazdasági hírek

Tavaszi fagyok és aszály keltik a feszültséget Olaszországban

2022. március 16., szerda

Az évszakhoz képest szokatlan melegben korán hajtani kezdtek a fák, azóta viszont az ország középső és déli részén fagyosra fordult az idő, hó is hullott. Komolyan aggódnak a gyümölcstermésért az olasz gazdálkodók, de a zöldségkultúrák is megsínylik a hideget. Mindezt súlyosbítja a sosem látott mértékű aszály.Fotó: illusztráció. Ahogy az olasz Coldiretti gazdaszervezet tájékoztatására hivatkozva a fruchthandel.de portál a hét első felében beszámolt róla, nemcsak a mandula-, de a kajszi- és az őszibaracktermést is veszélyezteti az extrém időjárás, éppen virágzásban kapta ugyanis el a fagy az ültetvényeket Veneto tartományban. A szabadföldi zöldségkultúrák – brokkoli, cikória stb. – alapvetően elviselnek ugyan pár fokos mínuszokat, de a hirtelen hőmérsékletváltozások és a túl hosszan tartó fagyok már azokban is kárt tesznek. A növényházak fűtése ugyanakkor annyira drága, hogy ezen zöldségek esetében nem jelent valós alternatívát a fóliás termesztés.

Emellett hónapok óta aszály is sújtja a Pó-síkság zöldség- és gyümölcstermesztő körzetét.

A meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta ez volt a legszárazabb tél a vidéken,

hívta fel a figyelmet a Coldiretti. Kevesebb a vízkészlet a talajokban, mint tavaly augusztusban, és a tavak vízszintje is rendkívül alacsony, ami meglehetősen aggasztó a vegetációs időszak kezdetén. Az aszály az ország mezőgazdasági termelésének harmadát veszélyezteti, és nemcsak a zöldség-gyümölcs ágazat érintett, hanem a gabona- és a takarmánytermesztés is. Az alacsony vízszintek járulékos problémája, hogy

ahol nincs édesvíz a talajokban, oda behatol a sós tengervíz, tovább rontva a termesztett növények helyzetét.

Az utóbbi évtizedben az extrém időjárás és az egyre több trópusi jegyet mutató éghajlat több mint 14 milliárd euró kiesésért felelős az olasz agráriumban, mutatott rá a Coldiretti.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu