Mezőgazdasági hírek

Tavasz és tél váltakozása zavarja a növények nyugalmi időszakát

2021. január 29., péntek

A mögöttünk álló egy hét, különösen a múlt hét második felének tavasziasan enyhe időjárása az ország déli részén és nyugati tájain már beindította a növények nedvkeringését, a január második felét jellemző hőmérsékleti hullámvasút azonban még nem ért véget. A szerda és csütörtök reggeli mínuszok után ismét jelentősen megenyhül az idő, majd a jövő hét első napján újra komoly fagy várható.

A múlt hét első napjai még többfelé -10 fok alatti hőmérsékletekkel indultak, majd a hét közepétől a legtöbb helyen az éjszakai fagyok is megszűntek, szombaton reggel pedig az ország jelentős részén +5 és +10 fok között alakultak a minimumhőmérsékletek.

Pénteken és szombaton a legmelegebb órákban a Dunántúlon többfelé 14-15 fokig, de az Alföldön is 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és az 5 cm-en mért talajhőmérséklet is +4-+6 fok közé emelkedett. A lehűlés vasárnap kezdődött, és hétfő reggelre a középső országrészben rövid időre összefüggő hótakaró is kialakult.

Visszatértek az éjszakai fagyok, csütörtök reggelre már -4 és -9 fok közé hűlt le a levegő, napközben azonban +3 és +6 fok közötti értékek voltak a hét első felében a jellemzők, az 5 cm-es talajhőmérséklet azonban többnyire továbbra is 0 fok fölött alakul.

Csapadék az ország nagy részén már nem hiányzott a földekre, mert a Dunántúl délkeleti és az Alföld nyugati, délnyugati részének kivételével eddig is telített volt már a talajok felső egy méteres rétege, ahol alacsonyabb a nedvességtartalom, ott pedig most sem esett számottevő mennyiség.

Múlt péntek és e hét kedd közötti öt napban keleten 15-30 mm közötti mennyiség esett, míg a középső országrészben csak 1-3 mm, másutt 10-15 mm közötti értékek voltak jellemzőek.

Vasárnap estétől hétfő reggelig a Duna-Tisza közén és a Tiszától kissé keletre hó is esett, és hétfő reggelre hólepel és 5 cm közötti hótakaró alakult ki ezeken a tájakon, ami napközben a hegyvidéki területek kivételével a legtöbb helyen el is olvadt.Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvízfoltok jelenthetnek problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, a múlt heti meleg idő pedig nem tartott olyan hosszan, hogy már gondot okozott volna.Növényvédelmi szempontból is jól jönne, ha tartósabban beállna a téli idő, mert a rövid fagyos időszakokban, amiket meleg periódusok követnek nem ritkul számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

A folytatásban is igen változékonyan alakul időjárásunk. Csütörtök estétől nyugat, északnyugati irányból ismét csapadékzóna éri el hazánkat, melyből északon és keleten péntek reggelig havas eső és havazás várható, délnyugat felől azonban egyre nagyobb területen eső.

Eső lesz a jellemző pénteken és szombaton is, pénteken várható nagyobb, 5-10 mm-es mennyiség, míg szombaton inkább csak elszórtan lehet záporokra számítani.

Vasárnap hajnaltól ismét csapadékosra fordul az idő, az ország nagy részén havazás, havas eső várható, délen, délkeleten eleinte eső, majd ott is hó.

Hétfőn reggel kelet felé távozik a csapadékzóna, és hétfőn és kedden szárazabbra fordul az idő, majd a jövő hét közepén eső valószínű. Összességében az előttünk álló egy hétben 10 és 20 mm közötti csapadékra van kilátás. A hőmérséklet pénteken és szombaton hajnalban is csak kevés helyen, főként az Északi-középhegységben csökken fagypont alá, napközben pedig többnyire 5 és 10 fok között alakul. Vasárnap már nagyobb területen várható gyenge fagy, és napközben is csak kevéssel 0 fok fölé melegszik a levegő. Hétfőn reggelre sokfelé derült idő valószínű, ezért északon -5 – -10 fokig hűl a levegő, délen valamivel enyhébb lesz a reggel. Keddtől ismét melegedés kezdődik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu