Mezőgazdasági hírek

Szuperhatékony módszer a növényvédő szerek helyett: ez működhet, mégse használják

2022. szeptember 5., hétfő

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a hangyák helyettesíthetik a növényvédő szereket a növények védelmében. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható szereknél is hatékonyabb védelmet jelenthetnek a kártevők ellen.

Egy több brazíliai intézményhez kötődő kutatócsoport egy spanyol és egy amerikai kollégával együttműködve olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy a hangyák természetes növényvédő szerként használhatók a legkülönbözőbb növények esetében – olvasható a Future Farming  oldalán. A Phys.org oldalán megjelent tanulmány  szerint a hangyák használata a kártevők elleni védekezésre hosszú múltra tekint vissza: a kínai citrustermesztők évszázadok óta használnak hangyákat a gyümölcsfák kártevőinek megfékezésére.

Az új kutatás során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy más kutatások milyen eredményekre jutottak, amikor a hangyák természetes növényvédő szerként való felhasználását vizsgálták. Megkeresték a témában megjelent kutatási cikkeket, és 52 olyan cikket találtak, amelyek a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználását vizsgálták, és amelyek 17 különböző növényfajtára vonatkoztak. A kutatók arra jutottak, hogy a legtöbb tanulmány végkövetkeztetése az volt, hogy a hangyák magas szintű kártevőirtást végeznek a növényfajtákál. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szereknél is jobban teljesítettek.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a hangyák akkor végezték a legjobb munkát, amikor részleges árnyékban termesztett növényeknél alkalmazták őket, és akkor voltak a legkevésbé hatékonyak, amikor mézharmatot termelő növényeknél alkalmazták őket. Az ilyen növényeknél a hangyák hajlamosak voltak a rovarokat, például a levéltetveket megművelni, hogy maguk is hozzájussanak az édes folyadékhoz. A kutatók azzal a következtetéssel zárják tanulmányukat, hogy a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználása fenntartható és olcsó módszernek tűnik a kártevők elleni védekezésre mind a nagy, mind a kis gazdaságokban.

Forrás: agrarszektor.hu