Mezőgazdasági hírek

Szűkül a globális kínálat, emelkednek az árak

2021. szeptember 20., hétfő

Teljesen zöldbe fordultak a számok az agrárpiacokon mind a tengerentúlon, mind Európában, azaz a fontosabb termékek kivétel nélkül drágultak. Chicagóban a búza 1,7 százalékkal, a kukorica 2,6 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 1,2 százalékkal ért többet, mint előző nap. Párizsban a malmi búza 2,3 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a repce pedig 0,5 százalékkal drágult, de a takarmánybúzáért is többet kellett fizetni Londonban.

A búza ára emelkedett Chicagóban, mivel Oroszország a héten csatlakozott Franciaországhoz és Kanadához, és csökkentette a búza termelési előrejelzését az erős globális kereslet idején. A szójabab megerősödött, bár a nyereség korlátozott volt, mivel a hurrikán által károsított amerikai Mexikói-öböl-parti kikötőkből származó export elmaradása érződött a határidős termékek árazásában.

A kukorica, az etanolos üzemanyag előállításának fontos terméke, a kőolaj magasabb szintre emelkedését követte az agrártermék, mivel a Brent nyersolaj 2,6%-kal került többe és az etanol készletek csökkentek. A kukorica támogatást kapott a búzától is, amelynek az ára megugrott, mivel Oroszország várhatóan kevesebb területet vet be őszi búzával idén ősszel.

“Oroszország, Kanada és Franciaország – mindhárom ország bizonyos mértékben csökkentette termelését” – mondta Dan Hussey, a Zaner Group vezető piaci stratégája.

A szójabab nyeresége korlátozott volt, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) két szójabab-értékesítés lemondásáról számolt be, köztük 132 000 tonna Kínából és 196 000 tonna ismeretlen rendeltetési helyről került lemondásra. Elemzők szerint ezek a törlések valószínűleg az USA Mexikói-öböl menti partjainak lezárása miatt történtek, miután az Ida hurrikán több terminált megrongált. “A szójabab piacára rossz hírek érkeztek az exportértékesítések törlésével, de azt hiszem, ezt már figyelembe vették az árakban” – mondta Jack Scoville, a Price Futures Group piaci elemzője.

Európában a malmi búza 248,5 euróba, a kukorica 219,25 euróba, a repce 590 euróba, a takarmánybúza pedig 189,95 angol fontba került tonnánként.

Forrás: agroforum.hu