Mezőgazdasági hírek

Szükséghelyzeti engedélyek dió, dinnye és petrezselyemgyökér védelmére

2021. április 23., péntek

Több nehezen leküzdhető növényvédelmi probléma megoldására nyílik lehetőség a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott szükséghelyzeti engedélyekkel. Egy rovarirtó és egy gyomirtó szer kapott engedélyt. A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szert saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak betartásával kell használni!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. kérésére indult eljárásban az egész országban engedélyezte a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását dió kultúrában légi kijuttatással dióburok-fúrólégy, levéltetvek és pajzstetvek ellen.

A rovarölő szer előrejelzés alapján, 0,4 kilogrammos adagban és 50-80 liter permetlében juttatható ki. Az élelmezés egészségügyi várakozási idő 30 nap a kezelés után.

Fontos, hogy a légi permetezést csak elsodródást gátló szórófejjel szabad végezni, úgy, hogy a kezelt területen a permetcseppek felének legalább 200 mikron átmérőjűnek kell lenni. A szükséghelyzeti engedély védőtávolságokat is előír a felszíni vizektől és a nem mezőgazdasági területektől.

A légi felszálláshoz a kijuttatási tervet előzetesen jóvá kell hagyatni a kormányhivatallal

Mospilan 20 SG szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott 2021. május1 és augusztus 28. között görögdinnye és sárgadinnye kultúrákban levéltetvek ellen.

A szert évente egy alkalommal lehet használni, 125-150 grammos hektáronkénti adagban, 500-1000 liter permetlében kijuttatva. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 7 nap.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére kapott szükséghelyzeti engedélyt a Select Super gyomirtó szer gyökérpetrezselyem kultúrában a FruitVeB tagjai részére, összesen 1400 hektáron.

A gyomirtó 2021. április 6. és augusztus 3. közt használható magról kelő-és évelő egyszikű gyomnövények ellen. A készítmény adagja magról kelő gyomok ellen 0,6-0,8 liter hektáronként, évelők ellen gyomfajtól függően 1,2-2 liter. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 60 nap.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu